Država za smanjenje zagađenja izdvaja 2,4 milijarde evra

Ministar Goran Trivan dodao da se teži ka tome da se do kraja sledeće godine ili 2021. potpuno zabrani uvoz vozila sa evro tri motorima

Goran Trivan
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ministarstvo zaštite životne sredine od januara će proveravati da li su opštine u Srbiji uradile kratkoročni i dugoročni plan smanjenja zagađenja vazduha svoje teritorije i pomagati siromašnim opštinama u rešavanju tog problema, najavio je resorni ministar Goran Trivan.

Trivan je za Radio Beograd 1 rekao da će državu smanjenje zagađenja koštati 2,4 milijarde evra i dodao da se teži ka tome da se do kraja sledeće godine ili 2021. potpuno zabrani uvoz vozila sa evro tri motorima, prenosi RTS. 

Ministar je ukazao da su uzroci zagađenja godinama isti: saobraćaj, individualna loženja, gradske toplane na ugalj i mazut, industrija, termo kapaciteti Elektroprivrede Srbije.

Podsetio je i da, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, 6.500 ljudi u Srbiji godišnje izgubi život zbog lošeg kvaliteta vazduha i istakao da je, pored elektroenergetskog sektora, saobraćaj dominantan zagadivac.

Trivan zato predlaže da se zabrani uvoz automobila sa oznakom motora evro tri, ali i promenu energenata, za šta je potrebno obezbediti podršku javnosti. 

Međutim, napominje, ugalj obezbeđuje energetsku stabilnost Srbije. 

“Želimo da od kraja sledeće godine ili 2021. godine potpuno zabranimo uvoz vozila sa evro tri motorima što radi i čitava Evropa”, rekao je Trivan ističući da Srbija godišnje uvozi oko 150 hiljada polovnih automobila koji dodatno zagađuju vazduh.

Ministar je poručio da “moramo sami sa sobom da se dogovorimo da li ćemo da vozimo jeftine automobile ili da udišemo čist vazduh”.

Naglasio je da niko neće biti oštećen zabranom uvoza automobila sa evro tri motorima i napomenuo da građanima koji poseduju automobile sa tim motorima niko neće zabranjivati da ih voze. 

Ta vozila će, kako je objasnio, morati da budu usklađena sa važećim propisima i standardima.

Istakao je i da je osnovni prioritet ministarstva izrada projektno – tehničke dokumentacije kojom će se rešiti problem otpadnih voda i čvrstog komunalnog otpada.

On je dodao da su u poslednjih godinu dana izradili 13 projekata koji su spremni za realizaciju.

“Mislim da novac neće biti problem zato što budžet Ministarstva raste i za sledeću godinu je veći 27 odsto od ovogodišnjeg”, rekao je Trivan. 

On je dodao i da je pošumljavanje rešenje za klimatske promene. 

“Mi, istovremeno imamo projektovano da do 2050. godine bar u Evropi dođemo do nulte emisije gasova staklene bašte”, rekao je Trivan i dodao da u svetu postoji oko milijardu slobodnih hektara za pošumljavanje.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar