Neobična zaplena srpskih carinika – krio guštera u čaršavu

Protiv rumunskog državljanina je pokrenut prekršajni postupak

Zaplena guštera
Uprava carina

Srpski carinici su na prelazu Ðerdap ka Rumuniji zaplenili prepariranog guštera iz roda Varana, koji se nalazi na listi zaštićenih vrsta.

Kako je saopštila Uprava carina Srbije, prilikom detaljne kontrole automobila “sitroen” francuskih registarskih oznaka, kojim je iz Italije ka Rumuniji sam putovao 40-godišnji rumunski državljanin, pronađen je zamotuljak u platnenom čaršavu i u njemu preparirano mladunče zaštićenog guštera.

Protiv rumunskog državljanina je pokrenut prekršajni postupak, a prepariranu životinju će preuzeti Grupa za CITES Ministarstva zaštite životne sredine.

Rod Varanus čini ukupno 78 različitih vrsta i sve su zaštićene CITES konvencijom, Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o prekograničnom prometu i trgovini zaštićenim vrstama.

Varani su porodica kojoj pripadaju najveći među danas postojećim gušterima. Rasprostranjeni su u tropskim predelima srednje i južne Azije, Africi i Australiji. Mogu dostići dužinu i do tri metra, dok su primerci najmanje vrste dugi samo 23 centimetra i maksimalne težine od samo 20 grama.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar