Monsinjor Šove: “Notr Dam možda neće biti očuvan u celosti”

Skele postavljene pre požara ugrožavaju svodove gotske katedrale

Notr Dam katedrala
Unsplash/Priscilla Fraire

Monsinjor Patrik Šove, paroh katedrale Notr Dam u Parizu, rekao je da je ovo srednjevekovno zdanje, oštećeno u aprilskom požaru, još toliko krhko da postoji 50 odsto šansi da se možda ne očuva u celosti, jer skele postavljene pre požara ugrožavaju svodove gotskog spomenika.

On kaže da radovi na obnovi verovatno neće početi pre 2021. godine, istovremeno žaleći što vernici nisu ove godine mogli da prisustvuju božićnoj misi u Notr Damu, prvi put od Francuske revolucije.

“Još nije bezbedno. Biće kad uklonimo preostale skele”, rekao je mosinjor za AP.

“Danas možemo reći da je možda 50 odsto šansa da crkva bude sačuvana, ali i 50 odsto da skele padnu na tri svoda, građevina je veoma krhka”, rekao je on.

U katedrali iz 12. veka, u trenutku izbijanja požara u aprilu, izvodili su se radovi na rekonstrukciji. Vatrena stihija uništila je njen krov i zvonik, a jedan od najtežih segmenata raščišćavanja bilo je uklanjanje 50.000 cevi skela.

Monsinjor Šove objašnjava da skele moraju potpuno da se uklone kako bi se obezbedila zgrada, da bi 2021. mogla da počne obnova katedrale.

Procenjuje se da će proći još tri godine od tada da bi crkva bila dovoljno bezbedna da ljudi mogu ponovo da uđu u nju, ali da će potpuna restauracija trajati znatno duže.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar