Najavljen novi projekt za mlade Zapadnog Balkana

SOS DECIJE SELO
PROMO

Humanitarna fondacija SOS Dečija sela Srbija najavila je pokretanje projekta pod nazivom „Jaki mladi – nove perspektive“ koji će u naredne tri godine u saradnji sa Fondacijom Herman Gmajner i Nemačkim saveznim ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj.

Novim projektom, koji je deo regionalnog projekta koji se odnosi na zemlje i teritorije Zapadnog Balkana (Youth empowernment enabling prospects – YEEP), predviđeni su ambiciozni ciljevi vezani za zapošljavanje i podršku mladih iz ranjivih grupa – planirano je da oko 350 mladih pohađa treninge za ovladavanje osnovnim životnim veštinama, koji bi potpomogli njihovoj konkurentnosti na tržištu rada. Od njih 160  se očekuje da će naći stalno zaposlenje, dok će za to vreme oko 60 profesionalaca steći nova znanja po usvojenoj metodologiji rada sa mladima u riziku.

Projekat će biti sproveden i u saradnji sa tri organizacije civilnog društva koje su takođe posvećene mladima u sistemu alternativne brige – Centrom „Zvezda“, Udruženjem „Adra“ i Organizacijom „Uradimo zajedno“ što će omogućiti da mladi i izvan Beograda, u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu takođe dobiju priliku da razvijaju svoja znanja, veštine, kapacitete kao i da dobiju preko potrebnu podršku u karijernom vođenju i savetovanju. Ideja je i da se u planirane tri godine stvore uslovi da ovaj program zaživi i u drugim većom gradovima u Srbiji.

„Jako mladi – nove perspektive“ je projekat nastao na osnovu iskustava sa prethodno završenim trogodišnjim projektom „Jaki mladi – održiva socijalna inkluzija i ekonomska podrška mladima u riziku“, koji je fondacija SOS Dečija sela Srbija započela još 2016. godine. Ovaj projekat se odnosio na podršku mladima koji imaju ili su imali status deteta bez roditeljskog staranja ili su uključeni u programe podrške porodicama u riziku. Svi ciljevi postavljeni ovim projektom ne samo da su dostignuti, već i prevaziđeni, što je ukazalo na veliku potrebu da se nastavi sa aktivnom podrškom mladima iz ranjivih grupa pri osamostaljenju i karijernom opredeljenju.

 

 

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar