Registar kvalifikacija omogućiće da svako može da odgovori na pitanje koje poslove može da radi

Srbija je dobila Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija, ali se tek očekuje da bude razvijen Registar kvalifikacija

Mladen Sarcevic
TANJUG / RADE PRELIC

Srbija je dobila Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija, ali se tek očekuje da bude razvijen Registar kvalifikacija – elektronska platforma koja će omogućiti uvid u sve kvalifikacije koje se u našoj zemlji mogu steći kroz formalno obrazovanje.

Popisane, razvrstane po nivoima i detaljno opisane kvalifikacije, omogućiće da svako može da odgovori na pitanje šta je njegova kvalifikacija i koje poslove može da radi, istaknuto je danas na skupu “Razvoj integrisanog sistema nacionalanih kvalifikacija u Srbiji”.

Okvir kvalifikacija ukazuje i na mogućnosti prelaska sa jedne kvalifikacije na drugu ili sa jednog nivoa kvalifikacije na drugi.

Radi se i na usaglašavanju Nacionalnog okvira kvalifikacija sa Evropskim okvirom kvalifikacija što će omogućiti lakšu uporedivost kvalifikacija u Srbiji sa kvalifikacijama drugih zemalja, a time i lakšu prenosivost kvalifikacija u druge sisteme.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da se od obrazovanja očekuje da pojedinac stekne znanje i veštine koje će mu omogućiti da se zaposli.

Uspostavljanjem Nacionalnog okvira kvalifikacija, kako kaže, benefit će ostvariti i poslodavci i pojedinci. 

“U okviru sistema Nacionalnog okvira kvalifikacijija, pored kvalifikacija stečenih u formalnom obrazovanju će se uzimati u obzir i kvalifikacije stečcene i u neformalnom obrazovanju, neformalnim učenjima”, naglasio je ministar.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naveo je da se pokazalo da je investicija u obrazovanje najbolja investicija. 

On je ukazao da je EU još 2008. godine napravila Evropski okvir kvalifikacija što omogućava mobilnost studenata, ali i radne snage.

“Srbija na svom putu ka EU usklađuje svoj okvir kvalifikacija sa Evropskim okvirom”, naveo je Fabrici.

Kroz projekat Razvoj integrisanih sistema nacionalnih kvalifikacija u Srbiji , EU je donirala 1,38 miliona evra da se uredi sistem kvalifikacija i da se svi nivoi i vrste kvalifikacija povežu sa tržištem rada.

Nacionalni okvir kvalifikacija opisuje šta bi učenici, studenti ili odrasli polaznici obuka trebalo da znaju , razumeju i mogu da urade na osnovu stečenih kvalifikacija.

Pomoćnica Ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić istakla je da je Zakon o Nacionalnom okviru kvalifikacija usvojen prošle godine, da je NOK važan zbog potreba savremenog tržišta rada. 

Važan zadatak koji nam je postavljen od Evrope je uspostavljanje, povezivanje našeg NOK-a sa Evropskim okvirom kvalifikacija kako bi dobila na vrednosti i na verifikaciji svih kvalifikacija koje u našoj zemlji donosimo”, naglasila je ona.

Srbija je osnovala i nezavisno telo Agenciju za kvalifikacijena čijem čelu je prof. Časlav Mitrović.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar