Tači i Kurti sutra na sastanku o formiranju nove vlade?

Ukoliko Kurti sutra bude predložen za mandatara, ima rok od 15 dana da kao budući premijer sastavi vladu

Tači
Printscreen / Youtube

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači i lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti trebalo bi sutra da održe sastanak povodom određivanja mandatara za sastav nove vlade, a nakon što je Kurti već tri puta odbio poziv predsednika na konsultacije.

Ukoliko Kurti sutra bude predložen za mandatara, ima rok od 15 dana da kao budući premijer sastavi vladu, pošto je, 26. decembra na konstitutivnoj sednici izabrano predsedništvo parlamenta na čelu sa Glaukom Konjufcom iz Pokreta Samoopredeljenje, navodi Kosovo onlajn.

Ta sednica je održana bez koalicionog sporazuma između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, jer te dve stranke nisu mogle da se dogovore oko podele pozicija.

Međutim, politički dogovor između Samoopredeljenja i DSK se još uvek ne isključuje, imajući u vidu da je potpredsednica DSK Vjosa Osmani u petak izjavila da bi nepostizanje koalicionog sporazuma bila istorijska greška.

Inače, Demokratski savez Kosova će sutra održati sastanak Generalnog odbora, na kome bi trebalo da se raspravlja o aktuelnoj političkoj situaciji, uoči sastanka Tačija i Kurtija u vezi određivanja mandatara za sastav Vlade.

Ukoliko predsednik Kosova sutra predloži Kurtija za premijera, lider Samoopredeljenja će imati rok od 15 dana da zatraži od Skupštine izbor nove Vlade, koja mora da dobije prostu većinu glasova, odnosno 61 od ukupno 120 poslaničkih gladova.

Ukoliko nova vlada ne dobije podršku u kosovskoj skupštini predsednik je dužan da u roku od deset dana imenuje novog mandatara za sastav vlade, koji će imati rok od deset dana da sastavi Vladu.

Ponovni izbori se raspisuju ukoliko Skupština ni drugi put ne izabere vladu i oni moraju da se održe u roku od četrdeset dana od dana objavljivanja.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar