“To od nas traži EU”, najveće zablude o Evropskoj uniji stižu iz Hrvatske

Lažna upozorenja kao što su da će biti zabranjeni sir i pavlaka , služila su i kao političko sredstvo lobiranja protiv pridruženja

Sušenje veša na prozoru
Pixabay

Objašnjenje da je Evropska unija tražila da se zabrani sušenje veša na konopcima na pročeljima kuća, što su letos uveli neki gradovi u Hrvatskoj, jedan je od pet najvećih mitova i neistina o Uniji ove godine, objavila je Evropska komisija, piše danas hrvatski Večernji list.

Uz bok hrvatske obmane stoje priča iz Finske da EU zabranjuje fudbal, ona iz Austrije kako zbog pravila EU telo pokojnog vozača formule 1 Nikija Laude mora biti ekshumirano, vest iz Češke da EU zabranjuje neke vrste noževa kako Česi više ne bi skupljali gljive, kao i belgijska priča da EU ograničava veličinu grudnjaka, navodi dnevnik.

Bilo smešno ili ne, sve su priče u matičnim državama izazvale snažne reakcije javnosti. Među njima ipak postoji i razlika – dok su strane priče rezultat (ne)namernog medijskog tumačenja nekih odredbi Unije ili pak slobodna konstrukcija bazirana na njima, priča iz Hrvatske potekla je sa službenog nivoa, u ovom slučaju lokalne vlasti.

U avgustu su ostrva Šolta i Mljet, Kolan na Pagu, Rijeka i Kaštela uneli u Zakon o komunalnim službama odredbu o zabrani konopca za veš, s kaznama do dve hiljade kuna. Na negodovanje javnosti, koja je takvu odluku dočekala na nož, pozivajući se na to da je takvo sušenje rublja tradicija od pamtiveka, da je deo identiteta i kulture te turistička atrakcija, iz grada Kaštela su uzvratili da to traži EU i da je odluka usklađena s direktivama Unije. Apsolutno ništa od toga, međutim, nije bilo tačno.

Sintagma “to od nas traži EU” notorna je širom Unije, a dobro je poznaje i hrvatska javnost. Lažna upozorenja, poput onih da će ulaskom u Uniju biti zabranjeni sir i pavlaka , služila su i kao političko sredstvo lobiranja protiv pridruženja, piše Večernji list.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar