“Privatni fakultet u šumarskoj kući, a kafane su bile učionice za izmišljene studije”

Ministar prosvete o reformi obrazovanja u naredne četiri godine

Mladen Šarčević
TANJUG / MILICA NIKOLIC

Zdravi temelji u reformi obrazovanja su postavljeni, ali efekti tog sveobuhvatnog procesa biće vidljivi tek 2028, jer pred nama je mnogo teži posao, a to je implementacija svih programskih i organizacionih promena, za koju je potrebno vreme.

To u intervjuu za “Blic” kaže Mladen Šarćević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. On dodaje da je iznenađen da neki ljudi misle da su reforme izvodljive za godinu dana zaboravljajući da se decenijama unazad gotovo ništa nije radilo na tom planu.

“Moj tim preuzeo je Ministarstvo sa velikim zaostacima iz prethodnog perioda u mnogim segmentima. Primer je Strategija obrazovanja do 2020. godine, koja je u bila realizovana sa samo 20 odsto. To smo nadoknadili, i pre 10 dana Evropska komisija nas je obavestila da smo dostigli svih 100 odsto. U hodu smo nasleđene obaveze realizovali i uz to za dve i po godine postavili osnove reforme u svim segmentima obrazovanja. Naredne četiri godine će biti kritične, jer sve to mora da se implementira, ali mi očekujemo da će 2024. godine biti vidno bolje, a ako se ne naprave greške, 2028. realno je očekivati da bude stabilizovano dobro obrazovanje i prepoznatljivo na svetskom tržištu i da rezultati na PISA testiranju budu bolji”, kaže Šarčević za Blic.

Veliki ste optimista?

Možda se smeće nakupilo jer je država izdvajala malo para?

– To ne sporim, jer kod nas je samo floskula bila da je obrazovanje stub društva. Država ispravlja te greške i svrstava ga u strategiju razvoja “Srbija 2025”. Akcenat će biti na izgradnji infrastrukture za visoko obrazovanje, što decenijama nije rađeno. ETF dobija novu zgradu, biologija, geografija i bezbednost drugu, umetnički fakulteti treću, Tehnički fakultet u Čačku novu lamelu, kao i Niš i Kragujevac. Za to je obezbeđen kredit od 91 milion evra, a dodatno su planirana i 32 miliona evra za nove studentske kapacitete u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, od kojih je jedan deo za strane studente.

Ima li para za reformu drugih segmenata obrazovanja?

– Obezbeđen je novac za projekte predškolskog obrazovanja koji imaju za cilj da se stvore uslovi za veći obuhvat dece od tri do šest godina. Iz IPA fondova smo dobili 2,5 miliona evra, a deo tog programa se finansira i iz kredita Svetske banke od 50 miliona evra. To je prioritet u 2020, kao i program jednosmenskog rada u oko 200 škola. To je važan projekat koji ima 57 sadržaja iz sporta, folklora, jezika… Za nauku je povećan fond sa šest na devet miliona evra, a obezbedili smo i 43 miliona evra od Svetske banke i nepovratna sredstva iz IPA fondova od 31 milion evra.

– Jeste, ali ne može se samo strategijom to zaustaviti. Otvaramo tehnološke parkove, startap kompanije, promenili smo načine finansiranja nauke i dodatno motivisali mlade da ostanu u zemlji. Pored toga, država radi na tome da im izgradi stanove i kupovinu pod povoljnim uslovima. Strategija predviđa povećanje broja visokoobrazovnih ljudi, a trebalo bi da se usvoji septembra 2020. Naravno, kritičari uvek misle da je to nedovoljno, a zaboravljaju da nam je stara garnitura ministara ostavila obrazovanje u korovu.

Ima li tog korova i u privatnom visokoškolskom obrazovanju?

– Ima ga, i to i na privatnim i na državnim fakultetima. Na Zlataru je fakultet bio u šumarskoj kući, a kafane su bile učionice za izmišljene studije u konsultativnim centrima gde nije bilo nastave, već su se uzimale pare za diplomu. Na to je stavljena tačka jer moraju da daju sada garanciju za ukupan broj studenata i programe, pa to više nije isplativ biznis. Te garancije su najbolja zaštita za studente tih fakulteta koji će, ako ih nemaju, biti zatvarani.

Ko štiti dekanku Filološkog fakulteta pa neće da povuče kandidaturu i pored apela 44 profesora da krši zakon?

– Neka pitanja ne dođu prvo do ministra zbog autonomije univerziteta, već se prvo nađu kod rektorke, koja je uključena u ovaj slučaj. Legitimno je da neki profesori ne žele da im profesorka Marković bude dekan, iako ima dva doktorata, jedan sa Hajdelberga, koji nema mnogo Srba. Sav njen naučni rad se dovodi u sumnju, a ceo slučaj ima i političku konotaciju jer je ona član SNS.

Da li je to članstvo štiti i od zloupotreba koje je konstatovala DRI?

– Ona nije na visokim funkcijama, već je odbornik u Skupštini grada. Imamo dekana drugih fakulteta koji su na drugoj strani aktivni i niko im ne kaže ništa. DRI je otkrila greške i mi smo je naterali da pare vrati.

Imate li mehanizme da vratite profesorke Više medicinske škole u Ćupriji na posao?

– Tu je mešanje ingerencija.

Da li ingerencija ili politika jer su časove preuzeli funkcioneri SNS?

– I jedno i drugo, ako mislite na performans iz Kragujevca kada sam poslaniku Božoviću pokušao da govorim bez politike. Trebalo je da se profesorke žale svojim organima uprave, nisu, a nisu se žalile ni sudu, jer su bile angažovane po ugovoru, koji je istekao. Balša manipuliše tim ženama, jer ne mogu da ih dekretom vratim na posao. Savetovao sam da pre nego što se prime ljude s konkursa, da se ima u vidu da su neki oštećeni i da te greške treba da se isprave.

Grešaka je znači bilo?

– Da, i to je inspekcija utvrdila. Svako može da ima dopunski rad 30 odsto, pa i ti funkcioneri SNS. Nisu oni krivi što im sekretarijat te ustanove nije dao potvrdu o saglasnosti da rade 100 odsto na dopunskom radu. To je pravni prekršaj i o tome nismo ćutali. Da li znate da je ta škola bila u postupku osnivanja isturenog odeljenja u Vranju u istoj strukovnoj medicinskoj ustanovi. Direktorka prima vašu firmu a ima istu takvu.

Dobra trojka

Kako biste sebe i svoj tim ocenili za ono što ste uradili 2019. godini?

– Ne mogu vam direktno odgovoriti. Ali sve što smo uradili dobili smo dobre ocene od EK. Naša poglavlja 25. i 26. su jedina zatvorena. O reformama sam vam već govorio, pa sami zaključite da li je to bar za jednu dobru trojku.

Uspeh za đake

Šta zaposlenima u prosveti i đacima želite za Novu godinu?

– Želim im napredak u karijeri, bolje uslove za rad, a učenicima još bolji uspeh u školi.

 

Izvor: Blic

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar