Za ovu vrstu uverenja više nećemo plaćati administrativnu taksu

Poreska uprava
Youtube printscreen

Za izdavanje uverenja Poreske uprave elektronskim putem, od 14. decembra, više se ne plaća administrativna taksa, saopstila je danas Poreska uprava.

To je omogućeno izmenom Zakona o republičkim administrativnim taksama i odnosi se na izdavanje elektronskih uverenja automatskim preuzimanjem podataka iz evidencije Poreske uprave putem sredstava elektronske komunikacije.

Poreski obveznici koji podnose zahtev za dobijanje uverenja u papirnoj formi preko pisarnice u nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave i dalje su u obavezi da plaćaju taksu, kao i do sada, u skladu sa navedenim zakonom, u ukupnom iznosu od 640 dinara.

Inače, Poreska uprava je od 1. marta omogućila poreskim obveznicima podnošenje zahteva i izdavanje poreskih uverenja elektronskim putem bez potrebe fizičkog dolaska poreskih obveznika u filijale i do sada je primljeno skoro 90.000 zahteva u elektronskom obliku.

Prosečno se dnevno izdaje oko 500 uverenja u elektronskom obliku, a broj primljenih zahteva i izdatih uverenja u elektronskom obliku je u konstantnom porastu.

Uvođenjem E uverenja dat je značajan doprinos razvoju elektronske uprave u Srbiji, koja je usmerena ka uspostavljanju elektronskih usluga.

Preko portala Poreske uprave e-Porezi, poreski obveznici mogu elektronski podneti zahteve za izdavanje uverenja i dobiti uverenja u elektronskom obliku o plaćenim obavezama na svim uplatnim računima javnih prihoda, uverenja o plaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje, uverenja o plaćenom porezu na dodatu vrednost i uverenja o plaćenim porezima i doprinosima po odbitku, u skladu sa zakonskim propisima.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar