Stefanović predstavio rezultate MUP-a: Smanjena stopa kriminala, rekordna zaplena narkotika

Ministar Stefanović je, u obraćanju medijima, rekao da je ono što je obeležilo MUP 2019. ogroman rad ljudi

Nebojša Stefanović
MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je danas, predstavljajući rezultate njegovog sektora, da je ogroman rad pripadnika doveo do smanjenja stope kriminala i rekordne zaplene narkotika.

Stefanović je, u obraćanju medijima, rekao da je ono što je obeležilo MUP 2019. ogroman rad ljudi, ukazujući da je za prvih 11 meseci izvršeno 73.634 krivičnih dela, što je smanjenje u odnosu na prethodnu godinu kada je počinjeno 77.724 krivičnih dela.

Podsetio je da je to ogromno smanjenje u poređenju sa prethodnim godinama kada je broj krivičnih dela bio 110.000 i 115.000.

Foto: MUP Srbije

Naglasio je da se dobar rad policije reflektuje na ukupnu bezbednost građana, te je dodao da je preventivnim radom, na primer, za 18 odsto smanjena krađa vozila, a razbojništvo za 23 procenata.

Dobrim patrolama i primenom policijsko-obaveštajnog modela pripadnici MUP su uspeli da razreše i dovedu do smanjenja broja krivičnih dela, a jedan od posebno zapaženih rezultata je, kako je naglasio, rekordna zaplena narkotika.

“U ovom trenutku imamo zaplenjenih 7,2 tone različitih narkotika, što je do sada nezabeležen rezultat u Srbiji. Najbolje godine su bile prethodne, kada smo imali oko 4 tone, a sa aktuelnom količninom i te brojke smo premašili za 80 odsto”, objasnio je on.

Foto: MUP Srbije

Prema njegovim rečima neprestanom borbom protiv narko-trafikinga MUP želi da pokaže da ta vrsta pošasti neće moći da nađe plodno tlo u Srbiji.

Predstavljajući rezultate Stefanović je rekao da su procesuirane 24 kriminalne grupe, da je zbog narkotika zadržano 820 osoba.

Uprava kriminalne policije, kako je ukazao, pojačala je svoje aktivnosti u borbi protiv sajber kriminala, privrednog kriminala i policije.

Stefanović je naveo i da je srpska policija učestvovala u devet međunarodnih akcija, u kojima je zaplenjena velika količina narkotika.

Foto: MUP Srbije

Što se saradnje sa Interpolom tiče naveo je da je u Srbiji po poternicama te međunarodne institucije u ovoj godini uhapšeno 92 osobe, a po našem nalogu u inostranstvu 210.

“Kanalima Interpola razmenili smo 179.661 poruku. Na listi najpoželjnijih zemalja za saradnju Interpola smo na petom mestu već više godina za radom, a na listi Europola treći izvan EU”, objasnio je on.

Preneo je da je MUP sa partnerima imao 124 sastanaka, od kojih 33 u inostranstvu.

Ukazao je i da je jedan važan rezultat u Interpolu postignut time što je Srbije uspela da spreči ulazak Kosova u tu institzciju, na čemu se zahvalio partnerima koji su u tome pomogli i podržali Srbiju.

Što se puta Srbije u EU tiče preneo je da je u okviru implementacija Poglavlja 24 procenat ispunjenosti više od 62 odsto, a prema poslednjem izveštaju realizovanih aktivnosti one su na preko 92 odsto.

U suzbijanju korupcije i privrednog kriminala podneta je prijava protiv 92.811 osove, a radilo se o ukupnoj svoti od 2,8 milijardi dinara.

Preneo je i da je unutrašnja kontrola podnela prijave protiv 130 policijskih službenika.

Što se saobraćajne policije tiče kaže da su njeni pripadnici ove godine svojim radom i prevencijom, kao i represivnim delovanjem smanjili broj stradalih i povređenih.

U Srbiji je, prema njegovim rečima, ove godine za 12 osoba manje izgubilo život, a povređeno je 19.331 osoba, što je manje od prošle godine kada smo imali 20.570 povređenih. 

Izrazio je posebno zadovoljstvo što u zonama škole nijedno dete nije stradalo ove godine i najavio da će se nastaviti sa merama koje su tome doprinele.

Kroz predmet osnovne bezbednosti, koji je uveden 2017. prošlo je više od 220.000 učenika.

Govoreći o vatrogascima rekao je da su imali više od 34.000 intervencija, i spasili više od 1.000 ljudi.

Ukazao je da su vatrogasci ovog meseca dobili novi komplet uniformi, urađen po najmodernijim standardima.

Kada je reč o uslugama koje MUP pruža građanima preneo je da je izručeno više od 2,7 miliona dokumenata, najviše pasoša, pošto je istekao rok važenja prvim biometrijskim pasošima.

“Više od milion građana tražilo je i dobilo novu putnu ispravu. Svi pasoši izdavani su u roku od sedam dana, iako je zakonski rok 30 dana. Imamo mogućnost da se pohvalimo da smo, zahvajujući novojopremi, dospeli do nivoa da lične dokumente i sve ostale usluge građanima izdajemo u najkraćem roku“, kazao je Stefanović.

Preneo je i da je preko naših graničnih prelaza prešlo, u prvih 11 meseci, više od 37 miliona putnika.

Stefanović je ukazao da je unapređen i materijalni položaj pripadnika MUP-a.

Rekao je da su uslovi rada pripadnicima MUP unapređeni što se ugleda i što je policajcima ove godine u dva navrata povećana plata, i to, kako je dodao, zahvaljujući naporima predsednika Srbije.

Naveo je i da je obnovljeno i novom opremom opremljeno osam novih objekata MUP.

Što se opreme tiče kaže da je ove godine pripadnicima MUP-a isporučeno preko 500 novih vozila, a da je više od polovine dato Sektoru za vanredne situacije.

Stefanović je rekao da su MUP-u isporučena i tri Erbasova helikoptera, te da se na proleće očekuje i četvrti, a da se potom očekuje isporuka transportnih helikoptera tipa “Puma“.

Kazao je i da je ove godine u policijsku službu primljeno 1.309 lica, te da zaposleno i 215 supružnika i dece poginulih pripadnika MUP, čime to ministarstvo želi da pokaže da ne zaboravlja ljude koji su svoj život položili za svoju državu.

“Svaki od članova porodice poginulih će uvek imati svoj dom i kuću u MUP-u”, poručio je on.

Stefanović je kazao da u narednoj godini očekuje još više rada, zalaganja pripadnika MUP, ali i da će se nastaviti sa modernizacijom, a sve u cilju postizanja još boljih rezultata u suzbijanju kriminaliteta, čime se građanima pokazuje da imaju “pravo na bolje”.

 

Moj rad neka bude izložen sudu, a ne lažne afere

 

Ministar policije Nebojša Stefanović ponovo je danas odbacio optužbe u vezi sa svojim ocem i kompanijom Krušik i istakao da je predsedniku, vladi, poslanicima i građanima odgovoran za svoj rad.

Stefanović je tako odgovorio na pitanje novinara N1 i istakao da je o tome više puta govorio.

“Nikoga nisam obmanuo nikad u životu, niti lagao ili počinio bilo kakvo krivično delo, bilo kad i za to sam spreman uvek da odgovaram”, poručio je Stefanović.

Sve ostalo postaje, kaže ministar Stefanović, besmisleno, da na svakoj konferenciji neko postavlja isto pitanje, da bi on dao isti odgovor, ali da to postane tema, a ne modernizacija i rad policije. 

“Što se tiče svega ostalog, neka o mom radu sude predsednik Srbije i predsednik SNS, vlade i narodni poslanici, građani Srbije, a moje je da predstavimo rezultate. Da li su rezutlati ministrastva na čijem su čelu dobri ili loši, da li su bolji ili nisu, da li je ovo dovoljno dobro… Na osnovu toga će ceniti svakog od nas. A lažne afere, fabrikovanje i izmišljanja, ne vidim smisao da komentarišem. Moje je da predstavim rezultate”, naveo je ministar.

Stefanović je istakao da se uvek trudio da zaposleni u MUP-u ne osete bilo kakvu vrstu političkog pritiska, jer smatra da on lično mora da se nosi sa tim pritiscima, medijskim napisima i svim što se plasira.

“To je moj posao, da oni mogu da rade njihov posao i čine da Srbija bude bezbedna”, rekao je Stefanović.

On je dodao da je ponosan što vidi više posvećenosti i energije među pripadnicima policije, što je dovelo da ove godine bude zabeležena impresivna zaplena narkotika od 7,2 tone, što je, kaže, za svaki respekt, budući na nije bilo lako postići takav rezultat.

“Ne postoji mala količina droge, laka ili teška droga, manje opasna… Svaka droga nosi opasnost, poritv svakog grama moramo da se borimo. Važno je što policija ozbiljno to shvata i na to sam ponosan, kao i na rezultate u suzbijanju opšteg kriminala”, zaključio je Stefanović.

 

PILOT PROJEKAT: I privatno obezbeđenje na objektima MUP-a

 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da se razmatra pilot projekat, u okviru kojeg bi licencirani radnici firmi za privatno obezbeđenje, u skladu sa zakonom, bili angažovani na poslovnima fizičkog obezbeđenja objekata MUP, umesto pripadnika MUP-a, tamo gde je to moguće.

Stefanović je istakao da će i dalje isključivo pripadnici policije obavljati poslove za koje je potrebno da budu posebno obučeni, odnosno da će sve što je osetljivo i što moraju da obezbeđuje MUP, štititi pripadnici policije.

Odgovarajući na pitanje da li će u obezbeđivanje objekata MUP-a biti uključeni i pripadnici privatnog obezbeđenja, najpre na objektu MUP-a u Ulici Kneza Miloša, Stefanović je rekao da se razmatra projekat da se deo privatnih kompanija za obezbeđenje, na osnovu tendera, uključi u taj posao, tamo gde je to moguće, što i zakon omogućava.

Ukazao je da je to jeftinije i za građane i za MUP, jer bi na taj način obučeni policijski službenici mogli da budu angažovani na poslovima koje samo oni mogu da obavljaju.

“Možemo da ih stavimo ispred škola, da budu na ulici da rade poslove kriminalističke obrade… Sve što treba da rade policijski službenici koji prođu ozbiljnu edukaciju da bi postali policajci”, rekao je Stefanović.

On je naveo da će radnici firmi za privatno obezbeđenje moći da obavljaju posao fizičkog obezbeđenja onih zgrada koje nemaju poseban rizik, a da bi jedan od prvih objekata koji će biti iskorišćen u pilot projektu, mogao da bude objekat Jedinice za obezbeđenje u Sarajevskoj ulici.

“Pokazaćemo da može da se napravi ušteda i umesto da primamo nove ljude, što košta, jednim delom ćemo primati ljude koji imaju licence da te poslove obavljaju, a da policijski službenici obučeni za policijske poslove, rade ono što niko ne može sem njih”, rekao je Stefanović.

On je podvukao da će sve što je osetljivo, što se mora bezbednosno štititi – štiti pripadnici policije.

“Video sam to širom sveta. Nije to samo kod nas, radi se svuda. Policajci su skupi, ne želimo da njihovo vreme i energija budu potrošeni na manje od optimalnog”, dodao je Stefanović.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar