Neki ćete na izbore, a neki nećemo: U koliko kolona nastupa „jedinstveni“ Savez?

Napad Obradovića na Mićunovića spekuliše se da je izveden upravo pod dirigentskom palicom Dragana Đilasa

E-Stock/ivan dobricic

Napad Boška Obradovića na Dragoljuba Mićunovića, Balšu Božovića i Dragana Šutanovca, najava Pokreta “1 od 5 miliona” da će izaći na predstojeće izbore ukoliko Stranka moderne Srbije i Nova stranka ne proglase bojkot, kao i saopštenje Demokratske omladine da će se isključiti iz svih aktivnosti Saveza za Srbiju ukoliko se ne ograde od lidera Dveri, ali i naknadno saopštenje koje takođe potpisuje Demokratska omladina, a u kojem se oni ograđuju od takvog stava i prethodno saopštenje pripisuju grupi pojedinaca, za koju kažu, da se lažno predstavlja kao omladina DS, pokazuju da opozicija, zapravo, nema jedinstven stav i ima nepomirljive struje, te da rukovode iz dva suprotstavljena tabora.

Napad Obradovića na Mićunovića spekuliše se da je izveden upravo pod dirigentskom palicom Dragana Đilasa koji je prelomio da izađe na izbore i to upravo preko udruženja 1 od 5 miliona.

Savez za Srbiju saopštio je sinoć da su njegove članice jedinstvene u borbi protiv postojećeg sistema, kao i u stavu da ubuduće ne reaguju na istupe pojedinaca koji budu narušavali jedinstveni stav o bojkotu izbora. Tu se, osim na Dragoljuba Mićunovića, misli i na Dragana Šutanovca, Balšu Božovića, Aleksandru Jerkov. Jer, bivši lider DS Šutanovac i njemu bliski funkcioneri više puta su u javnosti pitali da li bojkot ima smisla i šta će opozicija raditi dan posle završetka izbora koje priznaju i EU i sve međunarodne institucije.

Ostaje onda pitanje da li to Savez za Srbiju šalje jasnu poruku da su na strani Obradovića, te da pojedinci iz DS mogu da zaborave na njihovu podršku?
Predsedavajući SzS Dragan Ðilas tvrdi da nijedna članica Saveza neće izaći na izbore, ni parlamentarne, ni pokrajinske, niti na lokalne i da su se na to obavezali još pre godinu dana, „ma šta god pričali ljudi iz vlasti ili nekih drugih stranaka koji će prihvatiti da na njima učestvuju”, rekao je Ðilas.

Očekuje se da sada, oni koji su uzdrmali ideju bojkota budu na „stubu srama“. Poslanik demokrata Balša Božović na svom Tviteru je napisao da očekuje oštru reakciju DS zbog napada lidera Dveri na Mićunovića.

“Dveri opet ponosno ponovile reči mržnje Boška Obradovića prema prof. Mićunoviću i dobrom delu demokrata. Iskreno verujem u rukovodstvo stranke i predsednika Zorana Lutovca da ovo neće ostati samo na rečima osude već da je vreme da odbranimo svoje i dostojanstvo naših birača”, napisao je on i potom dodao da ovde više nije stvar bojkota, već principa.

Jedan od osnivača DS Dragoljub Mićunović kaže da je došlo vreme da se preispita ostanak DS u SZS, jer potez Obradovića vidi kao plan Dveri da nateraju DS i još neke članice Saveza na opredeljenje koje bi bilo u antievropskom duhu.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da je Demokratska stranka već oštećena činjenicom da se utopila u SZS i da je nestao njihov stranački i programsko-ideološki identitet.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović izrazio je sumnju o tome da li će opozicija bojkotovati izbore.

“Videli ste saopštenje ”1 od 5 miliona”. Ta deca ne govore u svoje već u ime Dragana Ðilasa. On je jedino uspeo da namagarči Demokratsku stranku”, rekao je Martinović i dodao da će nakon izbora parlament ostati politička institucija u kojoj se na civilizovan način da se raspravlja o važnim pitanjima.

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić ocenio je, govoreći o bojkotu izbora, da je protiv toga i smatra da je ta odluka pogrešna.

“Ohrabrujem rukovodstvo DS-a da izađe iz anti-evropskog Saveza za Srbiju jer ono gde su Mlađen Ðorđević i Boško Obradovoć sa Dverima sigurno nije evropska perspektiva“, rekao je Milojičić.

Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije potvrdila je da će ta stranka izaći na izbore. Ona je kazala i da podržava omladinu SzS – „1 od 5 miliona” da izađu na izbore.

“Poručujem kolegama da se ne kriju iza dece ’1 od 5 miliona’ i da ne napadaju drugu opoziciju koja će pre poslušati svoje članove nego lidere nekih organizacija”, rekla je Macura.

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar