Demokrate završile, Trampov tim na potezu

Predsednikov pravni tim u subotu će početi da iznosi njegovu odbranu

Foto/Tanjug/Senate Television via AP

Demokrate iz Predstavničkog doma američkog Kongresa završile su iznošenje završnih dokaza u okviru suđenja za opoziv predsednika Donalda Trampa u Senatu.

Oni su izneli optužbe da je Tramp pokušao da vara, ali je uhvaćen, pa se silno trudio da sve zataška, javlja Rojters.

Demokrate smatraju da je pokušaj prevare na izborima traženjem stranog mešanja zločin protiv Ustava.

Hakim Džefris, jedan od sedmoro demokrata iz Predstavničkog doma koji imaju funkciju takozvanih “menadžera”, odnosno tužilaca na suđenju, rekao je da su zvaničnici Trampove administracije bili upoznati s predsednikovim navodnim prestupom prošle godine.

“Do jula 2019, zvaničnici Bele kuće su znali za ozbiljne tvrdnje o prestupima predsednika Trampa u odnosu na Ukrajinu. Ali umesto da zaustave predsednikovu korumpiranu šemu, radili su prekovremeno da je sakriju od građana Amerike”, poručio je Džefris, prenosi Glas Amerike.

Član demokratskog tima, kongresmen Džejson Krou, obrazlagao je kako je predsednik odustao od “šeme” da blokira finansijsku pomoć Ukrajini kako bi iznudio istragu protiv svog političkog rivala Džoa Bajdena, tek kada su činjenice o zamrzavanju pomoći dospele u javnost.

“Očekujem da ćete čuti još jedan argument odbrane – da je pomoć Ukrajini bila oslobođena i da istrage nikada nisu bile objavljene, prema tome – nije bilo nikakve štete i nikakvih posledica, zar ne? Ta odbrana bi bila smešna da stvar nije tako ozbiljna. Samo pitajte Ukrajince koji sede u rovovima i sada. Do danas, oni još čekaju na pomoć od 18 miliona dolara, koja još nije stigla do njih”, rekao je Krou.

Demokrate, koje su protekla dva dana dokazivale optužbu za zloupotrebu položaja, insistiraju na tome da se u Senatu čuju iskazi novih svedoka, čemu se republikanci i dalje protive.

Predsednikov pravni tim u subotu će početi da iznosi njegovu odbranu.

Predsednik može biti razrešen dužnosti ako za to glasa dve trećine (67) od stotinu senatora, što je malo verovatno jer većinu u Senatu imaju republikanci.

Tramp je optužen za zloupotrebu položaja i ometanje Kongresa u istrazi njegovih postupaka u odnosima sa Ukrajinom.

On je optužen da je prekršio zakon kada je proašle godine privremeno zaustavio isplatu vojne pomoci Ukrajini, koju je Kongres već odobrio, dok je istovremeno vrsio pritisak na Kijev da sprovede istrage protiv političkog rivala Džoa Bajdena i njegovog sina, što je bio i glavni povod za pokretanja procesa opoziva.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar