Stazama Juhora 250 planinara u “Svetosavskom pohodu”

Staza duga 14 kilometara

FOTO TANJUG / DUSAN ANICIC

Na 13. “Svetosavskom pohodu”, stazama planine Juhor kod Jagodine, danas je krenulo više od 250 planinara iz 15 planinarskih društava Srbije, od najmladih, koji su prvi put na planinarskoj stazi, do veterana.

Njih je na stazi dugoj 14 kilometara, ispred planinarskog doma “Crni vrh” ispratio predsednik Planinarskog skijaškog kluba (PSK) “Juhor” iz Jagodine Dušan Sudar.

On je istakao da je reče o tradicionalnoj manifestaciji planinara Srbije, koja će još dugo trajati.

Ispred Skupštine grada Jagodine, pozdravio ih je sportski direktor Jagodinskog sporskog saveza Zoran Gligorijević i obećao pomoć u rekonstrukciji i uređenju zgarde planinarskog doma.

FOTO TANJUG / DUSAN ANICIC

Ovu tradicionalnu planinarsku manifestaciji, povodom prvog srpskog arihepiskopa Svetog Save, na Juhoru, organizuju Savez planinara Srbije i PSK “Juhor”.

Na ovogodišnji “Svetosavski pohod” stigli su planinarai Beograda, Trstenika, Kruševca, Čacka, Smederevske Palanke, Kragujevca, Kraljeva, Surdulice, Babušnice, Svilajnca, Paraćina, Soko Banje, Zaječara, Zemuna…

Okupljanje je počelo u 08.30 sati kod Planinarskog doma na Crnom vrhu, a planinari su stazama Juhora krenuli oko 09.30 sati.

Od Planinarske kuće ići preko kote 705, druge po visini na Juhoru, preko Belog kamena, rekom Jošanicom do srdenjovekovnog manastira “Jošanica”. Povratak je kroz Manastirske šume, preko Tavana i Malog vrha visine 630 metara i Vidikovca.

PSK osnovano je pre 70 godina i ima oko stotinu aktivnih članova, izjavio je Tanjugu Sudar.

Pokorovitelj “Svetosavskog pohoda” je Skupština grada Jagodine i Jagodinski sportski savez a pomogli su i brojni donatori i sponzori.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar