Amerika i Francuska evakuišu svoje građane iz Vuhana, poslati avioni

Oko hiljadu Amerikanaca čeka spas od svoje države

Foto / Tanjug / Chinatopix via AP

Američki čarter avion poslat je da evakuiše američke državljane i diplomate iz Vuhana, javlja “Wall Street Journal”. U Vuhanu, epicentru epidemije, trenutno se nalazi oko 1.000 Amerikanaca, a ambasada planira da ih vrati nazad u SAD.

U avionu ima 230 slobodnih mesta, a oni koji polete moraće da plate kartu. Američko medicinsko osoblje takođe će biti prisutno, kako bi reagovalo u slučaju da neko od putnika ima simptome virusa. Ukoliko ostane slobodnih mesta, ona bi mogla da budu ponuđena ne-američkim građanima.

Vašington je dobio odobrenje kineskog Ministarstva spoljnih poslova i drugih vladinih agencija posle nekoliko dana pregovora da može da organizuje tu operaciju, navodi list.

SAD planiraju i da privremeno zatvore svoj konzulat u Vuhanu.

Francuska evakuiše sve svoje građane i njihove supružnike, bez obzira na državljanstvo

Nakon SAD-a i Francuska se oglasila sa planom da evakuiše svoje građane iz Vuhana, i to putničkim autobusom koji će ih prevesti do Šangša, grada u susednoj Hunan provinciji.

Konzulat, u saradnji sa lokalnim vlastima, planira da obezbedi autobus koji će francuske državljane i njihove kineske i strane supružnike i decu prevesti iz Vuhana u Šangšu”, javljeno je mejlom portalu South China Morning Post.

Francuska planira da evakuiše francuske državljane koji su ostali u Kini nakon što je kineska vlada odlučila da grad Vuhan stavi u karantin posle izbijanja epidemije virusa korona, objavili su danas kineski mediji pozivajući se na mejlove francuskog konzulata.

“Generalni konzulat u saradnji s lokalnim vlastima planira da uspostavi autobusku liniju koja bi državljanima Francuske i njihovim supružnicima i deci, bez obzira da li imaju kinesko ili državljanstvo neke druge zemlje, omogućili da odu iz Vuhana u Čangša”, navodi se u mejlu, prenosi Rojters.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar