Na Igmanu obeležena godišnjica čuvenog marša (VIDEO)

Prošlo je 78 godina od jedne od najznačajnijih operacija NOB-a u Drugom svetskom ratu

Foto/Printscreen/You Tube

Tradicionalnim pohodom na Igman i nizom prigodnih sadržaja, danas je na toj bosanskohercegovačkoj planini obeležena 78. godišnjica “Igmanskog marša”, jedne od najznačajnih operacija tokom Narodno-oslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu.

Prema procenama, na ovogodišnjoj međunarodnoj manifestaciji antifašizma, centralnoj svečanosti i programu kraj Spomenika Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu prisustvovalo je oko 20.000 učesnika, a pored građana BiH, članova boračkih udruženja i predstavnika vlasti, manifestacija je okupila i goste iz zemalja regiona, kao i antifašiste iz Italije, Austrije i Rusije, prenosi sarajevska N1 televizija.

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije Ibrahim Durmo izjavio je da je ovogodišnje okupljanje antifašista, do sada najmasovnije, proteklo u dostojanstvenoj i izuzetno prijateljskoj atmosferi.

Učesnici manifestacije položili su cveće na partizansko i šehidsko spomen-obeležje na Brezovači, odajući počast žrtvama fašizma i borcima Armije RBiH, a na tom lokalitetu formirana je marševska kolona koja se, posle predaje zastave Prve proleterske brigade komandantu marša, uputila u pravcu Mrazišta i Velikog polja, gde je, takođe, položeno cveće na partizanske spomenike i šehidska mezarja.

Ispred centralnog spomenika Prve proleterske brigade upriličen je sat istorije u sklopu kojeg su učesnici evocirali sećanja na značajne događaje iz prošlosti.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snegu i velikoj hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske pešačilo je 17 sati.

Uoči marša, Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim nemačkim snagama, a štab brigade doneo je odluku o prelasku preko Igmana ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Taj marš je postao legenda, a 40 teško promrzlih boraca prebačeno je na lečenje u Foču, gde su podneli nadljudske bolove amputiranja promrzlih delova tela bez narkoze.

https://youtu.be/w4_AedwwsLQ

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar