Uspešan prvi let za najveći dvomotorni putnički avion-Boing 777 eks (FOTO)

Američka kompanija, pretrpela je teške udarce zbog rušenja dva aviona "737 maks“ prošle godine

Tanjug/Mike Siegel/The Seattle Times via AP

Predstavnik nove generacije širokotrupnih letelica “Boing 777 eks“, uspešno je izveo svoj prvi let i tako doneo malo dobrih vesti američkoj kompaniji, koja je pretrpela teške udarce zbog rušenja dva aviona “737 maks“ prošle godine.

Loši vremenski uslovi odlagali su od četvrtka prvo poletanje najvećeg dvomotornog aviona na svetu sa aerodroma Pejn Fild blizu Evereta u državi Vašington.

Prvi let je deo testova koji će biti održani u cilju dobijanja bezbednosnih dozvola i odobrenja, koja će sigurno biti još oštrija imajući u vidu situaciju sa modelima “737 maks“, koji su prizemljeni još od marta nakon dva pada tih letelica u kojima je poginulo 346 ljudi, javlja CNBC.

“Boing“ se nadao da ce “777 eks“, predstavljen na „Dubai eršouu“ 2013. godine, poleteti još prošle godine, ali se kompanija suocila sa odlaganjima zbog problema u proizvodnji motora “GE9 eks“ – najvećih avionskih motora na svetu.

Najveći dvomotorni avion ikada napravljen ima raspon krila od neverovatnih 71,6 metara i malo je duži od legendarnog grbavog “džambo-džeta“, koji polako izlazi iz upotrebe, jer se avio-kompanije pre odlucuju za dvomotorne letelice zbog manje potrošnje goriva, prenosi RTS.

“777 eks“, koji košta 422,2 miliona dolara, mada kompanije cesto dobijaju popuste, može da primi 426 putnika.

Međutim, narudžbine za letelicu su se smanjile, a nekoliko avio-kompanija potpisalo je ugovore sa rivalskim “Erbasom“ o kupovini “A321 Eks-El-Er“.

“Boing“ je do kraja trećeg kvartala prošle godine imao 344 porudžbina.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar