Srbin u najopasnijem gradu na svetu: Ne strahujem, ali jedva čekam da idem kući (VIDEO)

Kaže, iako je stanje mirno i bez panike, u "vazduhu se oseća neprijatna tenzija"

Tanjug video screenshot

Stefan Vojnić (27) iz Beograda, koji se trenutno nalazi u “najopasnijem” gradu na svetu, Vuhanu, i već nekoliko dana je u karantinu zbog pojave koronavirusa, za Tanjug kaže da ne strahuje od zaraze, jer se strogo pridržava svih pravila, ali da, ipak, jedva čeka da se vrati kući.

Vuhan opisuje kao “grad bez ljudi”, gde su zatvoreni svi vidovi javnog prevoza od autobusa, metroa do aerodroma, u pojedinim radnjama rafovi su prazni, ali, kaže Stefan, trenutno ima dovoljno namirnica za sve.

“Nema ni panike, makar je ja nisam primetio”, ističe on u telefonskom razgovoru za Tanjug i navodi da se svi pridržavaju pravila – nose se maske na ulicama, izbegava kontakt sa ljudima i životinjama, redovno peru ruke…

Međutim, kaže, iako je stanje mirno i bez panike, u “vazduhu se oseća neprijatna tenzija”, jer je, ipak, navodi Stefan, reč o trenutno najvećoj epidemiji na svetu.

“I ja se strogo pridržavam pravila, ali ne osećam neki strah od zaraze…Teško i da mogu da se zarazim, jer ne dolazim u kontak sa drugim ljudima, odem do prodavnice, vratim se nazad u sobu i provodim vreme u zatvorenom prostoru”, opisuje svoj dan Stefan.

U Vuhan je došao septembra prošle godine zbog studiranja na Vuhan Univerzitetu, a u Beograd je planirao da se vrati 6. februara, za kada ima kupljenu kartu.

Međutim, njegov povratak je za sada pod znakom pitanja.

“Pošto je grad totalno blokiran, čak i okolni gradovi, pa i cela ova provincija, sada sam u kontaktu sa Ambasadom Srbije sa kojom razmatram da li mogu nekako da izađem iz provincije i da letim iz nekog drugog grada”, ispričao je Stefan za Tanjug.

Dodaje da i Ambasada Srbije i kineska vlada rade sve što mogu da zaštite što veći broj ljudi.

Prema Stefanovim rečima, u Vuhanu ima još nekoliko srpskih državljana i zna da je Ambasada Srbije sa svima u kontaktu, dodajući da su oni “manje-više sigurni, jer je uveden karantin, pa je teško dobiti virus ako se pridržavate pravila.

“Iako ne strahujem od virusa, voleo bih da se vratim što pre, da se ne izlažem nepotrebnom riziku. S druge strane, nadam se da karantin neće potrajati dugo”, kaže Stefan i dodaje da je pod karantinom trenutno 33 miliona ljudi.

Ističe i da se u međima šire i pojedine “lažne vesti”, kao na primer, da se virus prenosi preko očiju, ili da “ljudi padaju po ulici” zbog posledice koronavirusa, kako su pojedini mediji u Srbiji pisali.

Ranije danas Tanjugu je ministar spoljnih poslova Ivica Dacicć izjavio da je Ministarstvo spoljnih poslova stupilo je u kontakt sa jednim brojem naših državljana koji borave u kineskom gradu Vuhanu i da su oni trenutno svi zdravi.

“Za sada je kontakt ostvaren sa njih petoro i svi su zdravi, dvojica studenata, jedan predavač i dvoje poslovnih ljudi. Pokušavamo da saznamo da li ima još naših državljana i pozivamo sve da se jave našoj ambasadi u Pekingu ili MSP-u”, rekao je Dačić.

Kako je naveo, trojica naših državljana su izrazila spremnost da budu evakuisani i ambasada će im pomoći.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar