FBI vodi istragu helikopterske nesreće u kojoj je poginuo Kobi Brajant

Kako se navodi, vremenski uslovi u trenutku leta nisu ispunjavali minimalne standarde za letenja zbog magle

Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

FBI istražuje mesto nesreće na kome se srušio helikopter sa NBA igračem Kobi Brajantom, njegovom ćerkom i još sedam osoba, rekao je jedan zvaničnik.

On je rekao CNN-u da se tim FBI za prikupljanje dokaza nalazi na licu mesta i da pomaže lokalnim vlastima u istrazi.

Inače zvaničnu istragu vodi Odbor za bezbednost nacionalnog saobraćaja i ispituje uzrok fatalne nesreće.

Kako se navodi, vremenski uslovi u trenutku leta nisu ispunjavali minimalne standarde za letenja zbog magle, rekao je portparol te službe Džoš Rubinštajn.

On je dodao da, kada su uslovi takvi, helikopterima se ne dozvoljava da lete.

“Nismo leteli u nedelju ujutru zbog vremena”, rekao je Rubinštajn.

Pilot Brajantovog helikoptera leteo nisko

Pilot helikoptera u kojem je poginuo NBA košarkaš Kobe Brajant, njegova 13-godišnja ćerka i još sedmoro ljudi, bio je upozoren da leti opasno nisko pre nego što se srušio u brdima u Kaliforniji, pri brzini od gotovo 185 kilometara na sat.

Audio centar Kontrole leta pokazao je da je pilotu Brajantovog helikoptera N72EX rečeno da je još uvek prenisko za let po vremenu kakvo je bilo nakon poletanja, prenosi njujork post.

Izvori iz krugova avijacije rekli su da je vreme u okolini Los Anđelesa, gde se nesreća dogodila, bilo jako maglovito i da je većina helikoptera bila prizemljena.

Pilot helikoptera Kobija Brajanta trebalo je da sleti na aerodromu u Burbanku, ali je kružio 15 minuta čekajući dozvolu za sletanje zbog loših vremenskih uslova, ali i zbog drugih letelica koje su trebale da slete na aerodrom.

Neposredno pre nesreće pilot je podigao helikopter na više od 600 metara, a onda se srušio na visini od oko 500 metara.

Drugi izvor rekao je listu da je helikopter u kome je bio Brajant imao dva motora, pa se ne bi srušio da je ostao bez jednog motora.

“Svi znakovi upućuju na CFIT što se dešava kada letelica pod potpunom kontrolom pilota nehotice uleti u kopno, more ili zgradu. Ove se nesreće dešavaju kada pilot izgubi svesnu situaciju. Mesto sudara takode ukazuje na ovo, s obzirom na to kako izgledaju ostaci na mestu nesreće, izgleda da su se zabili u planinu prednjim delom”, rekao je izvor.

Dodao je da je Kobeov helikopter star 20 godina, a reč je o helikopteru Sikorski S-76, kojim najčešće upravljaju dva pilota.

“Verovatno je leteo oslanjajući se na ono što vidi, a ne na instrumente koji nadziru visinu letenja”, dodao je izvor.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar