VAŽAN APEL GRAĐANIMA: Nakon boravka napolju promenite garderobu, ne sušite veš na otvorenom!

Visoke temperature značajno su uticale na količinu polenovih zrna u vazduhu

Foto/ Pixabay

Topli i sunčani dani sa temperaturama iznad proseka za ovo doba zime pomogle su biljkama da pupoljke izbace ranije. Vesnici proleća, visibabe i ljubičice, stidljivo boje livade, a polenova zrna drveća počela su da se šire, čime je sezona alergija zvanično počela kad joj vreme nije. Disajne puteve trenutno najviše “guši” polen breze, a i drugo drveće uveliko cveta.

Podaci o koncentraciji alergenog polena u vazduhu nalaze se na zvaničnom sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, a merenja su počela prvih dana februara. Na njihovoj internet stranici mogu se pronaći informacije o količini polena u prestonici, i to na dve merne stanice – na Novom Beogradu i Zelenom brdu na Zvezdari, ali i u čitavoj Srbiji.

– Drveće je počelo da cveta, najveći alergen je breza, ali tu su još i leska, jova, čempres, brest… Sugrađani nam se već sada žale da imaju alergijske reakcije. Uvek naglašavamo kako je važno da se ljudi koji su alergični na polen drveća jave lekaru pre nego što koncentracije ovih polena postanu kritične – objašnjava za “Novosti” Marija Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Stručnjaci upozoravaju na probleme koji stižu s prolećem, ako primetite ove simptome odmah se javite lekaru

Polena najviše ima tokom prepodneva, kao i kada je toplo i vetrovito. Stručnjaci apeluju na građane koji imaju alergije da nakon boravka napolju promene garderobu, da veš ne suše na otvorenom jer polenova zrna naročito “vole” da se skupljaju na mokrom vešu, kao i da redovno uzimaju terapiju.

Kako kažu u Agenciji za zaštitu životne sredine, na njihovom sajtu podaci o koncentraciji alergenog polena postali su najviše posećeni ovih dana, pa izgleda da je polen postao “popularniji” u narodu od informacija o zagađenju vazduha.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar