Jasna poruka Stefanovića: Cilj zakona je da se utvrdi istina o nestalim bebama

Prema njegovim rečima, ukoliko istraga pokaže da je dete nestalo uz činjenje krivičnog dela, biće podneta krivična prijava

Nebojša Stefanović 1

Foto/Vlada Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je cilj Predloga zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji da se utvrdi istina i da se na neki način pomogne porodicama da dobiju odgovore na pitanja koja postavljaju decenijama.

Stefanović je u parlamentu objasnio da je jedan od razloga za donošenje zakona presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine po kojoj je utvređeno da je jednoj od porodica povređeno pravo na porodični život.

Tom presudom, prema rečima Stefanovića, Srbija je obavezana da utvrdi činjenice i u drugim slučajevima.

Prema njegovim rečima, sudski postupak kao rezultat može imati rešenje da se odbija ako se dokaže da dete nije nestalo, da se utvrdi smrt ili konkretno šta se desilo, kao i koja institucija je odgovorna, a može i da kaže da nije moguće utvrditi šta se dogodilo.

“Neće biti lako utvrditi krivično delo od pre 30-40 godina, možda izvršioci nisu živi ili ne postoji dokumentacija o tome”, rekao je Stefanović.

Ukoliko nije moguće utvrditi status deteta na zahtev predlagača može se dosuditi novčana naknada ne veća od 10.000 evra, rekao je Stefanović i dodao da je taj iznos bio i u konrektnoj presudi Evropskog suda za ljudska prava i da je zbog toga taj iznos predviđen i u zakonu.

Stefanović saopštio lepe vesti: “Drastično smanjena stopa kriminala u zonama škola”

“Naravno niko ne stavlja cenu ili odgovara na pitanja koliko košta dete. Ne postoji cena, ovo je samo naknada države roditeljima čija su deca nestala u SFRJ i možda nemarom administrativnog osoblja danas nema dokaza da je dete mrtvo, ili je možda je i nestalo, ali to ne može da se utvrdi”, ukazao je Stefanović.

On je objasnio da će se postupci sprovoditi u onim slučajevima ako se roditelj ranije obraćao državnim institucijama, kako bi se, kaže, sprečile zloupotrebe.

Prema njegovim rečima, ukoliko istraga pokaže da je dete nestalo uz činjenje krivičnog dela, biće podneta krivična prijava.

Stefanović je podsetio da su MUP i Ministarstvo pravde usaglasili stav po kojem će, kako smatraju, tužilaštva moći da nastave sa gonjenjem osumnjičenih za potencijalnu krađu dece, jer kako su ocenili, reč je o krivičnom delu koje nije svršeno.

Stefanović je rekao i da je veoma važno i da je uveren da će i Republičko javno tužilaštvo, koje je krovna institucija u istrazi, na sličan ili isti način videti mogućnost i nastaviti sa gonjenjem svih onih koji se optužuju i osumnjičeni su za ovakvu vrstu krivičnih dela.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar