Odabrani timovi za izradu idejnog rešenja Linijskog parka (VIDEO)

Za taj posao imaće tri meseca

Tanjug printscreen

U Beogradu je danas predstavljeno 10 pobedničkih timova mladih arhitekata koji će biti angažovani na izradi idejnog rešenja Linijskog parka, od Beton hale do Pančevačkog mosta, čija bi izgradnja trebalo da počne sledeće godine.

Budući linijski park prostiraće se na 4,6 kilometara, a zbog varijacija sadržaja i ambijenta, njegova površina je podeljena u 10 okvirnih prostorno-programskih celina i svaki od izabranih timova biće zadužen za izradu idejnog rešenja jedne od tih celina.

Za taj posao imaće tri meseca, rekao je glavni urbanista Beograda Marko Stojčić i pojasnio da će svaki od timova raditi pojedinačno na jednoj od celina, kako bi se dobilo deset potpuno različitih idejnih rešenja.

U Domu omladine Beograda, gde su predstavljeni pobednički timovi, Stojčić je naveo da će njihov rad koordinirati Grad Beograd, zajedno sa nevladinim organizacijama, Arhitektonskim fakultetom i drugim institucijama.

Grad Beograd se, istakao je Stojčić, trudi da kroz svaki projekat koji se realizuje u prestonici iznedri neke nove autore.

“Ovoga puta uspeli smo da iznedrimo novih 40 ljudi koji će nam pomoći da dođemo do kvalitetnog idejnog resenja”, rekao je Stojčić i dodao da će zaključci idejnog rešenja biti integrisani u plan detaljne regulacije, koji trenutno radi Urbanistički zavod grada Beograda.

Očekuje se, kaže, da će taj plan Skupština grada usvojiti krajem leta nakon čega, pojasnio je, sledi obezbeđivanje sredstava za izgradnju Linijskog parka, u potezu od 4,6 kilometara, koja bi trebalo da počne sledeće godine.

Očekuje se, kaže, da će izgradnja trajati oko dve godine nakon čega će Beograd dobiti “linijska pluća” Starog grada i Palilule, te istakao da je Linijski park najznačajni projekat, u smislu parkovskog uređenja i uopšte otvorenih prostora, koji će u Beogradu biti realizovan u narednim godinama.

Naveo je da će taj projekat koštati između 40 i 50 miliona evra i očekuje da će oko polovine sredstava biti prikupljeno iz različitih donacija jer se, dodao je, na trasi budućeg linijskog parka nalazi velikih broj privatnih kompanija koje imaju interes da se izgradi.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar