Vulin ispratio kontigent Vojske Srbije u Centralnoafričku Republiku: Evo po čemu je ova misija posebna (FOTO)

U misijama širom sveta angažovana su 292 srpska mirovnjaka

Foto/Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković prisustvovali su svečanom ispraćaju 10. kontingenta Vojske Srbije u misiju Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA), u kasarni “Banjica 2” u Beogradu.

Ono što će ovaj 10. kontingent izdvojiti od prethodnih je to što će tokom celog angažovanja zadatke izvršavati kao samostalna i samoodrživa srpska bolnica. Put Centralnoafričke Republike poći će 72 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji će biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga u operaciji MINUSCA u narednih šest meseci, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto/Ministarstvo odbrane

Ministar Vulin je u obraćanju istakao da već deseti put šaljemo one koje volimo, one na koje smo ponosni i već deseti put oni odlaze da ublaže patnju i bol tamo gde mogu i da donesu mir. “Ne šaljemo mi samo vrhunske profesionalce, što svaki naš pripadnik bez svake sumnje jeste. Mi šaljemo dobre ljude, ljude koji razumeju kako je to kada patiš i kako je to kada očekuješ pomoć od nekoga kome ne znaš ni ime, ni naciju, ni jezik. Ali kada daš pomoć, zapamtiće ti i ime i jezik i naciju”, naglasio je ministar Vulin i dodao da se zato srpska zastava tako visoko nosi i zato je toliko poštuju i cene.

Foto/Ministarstvo odbrane

“Vi nosite plave beretke Ujedinjenih nacija, ali vi ste vojnici Republike Srbije i Vojske Srbije i šta god budete radili, o čemu god budete mislili, nikada to nemojte zaboraviti. Orden dobija onaj ko se vrati. Nemojte se junačiti, poštujte pravila i svoj mandat i iznad svega, vratite nam se zdravi, vratite nam se dobro, obogaćeni iskustvima i pričama, koje ćete deliti svojoj deci, prijateljima i unucima” zaključio je ministar Vulin.

Foto/Ministarstvo odbrane

Već tradicionalno, na današnjoj svečanosti, ministar odbrane predao je zastavu Republike Srbije komandantu srpskog kontingenta kapetanu bojnog broda Ljubiši Markoviću, koji je, tom prilikom, istakao da će pripadnici kontingenta sa ponosom i čašću nositi zastavu Republike Srbije u Centralnoafričkoj Republici.

Foto/Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije trenutno učestvuju u devet multinacionalnih operacija UN i EU širom sveta, a na tim zadacima angažovana su 292 srpska mirovnjaka.

Američki sajt ocenio srpsku vojsku, napredak za 13 mesta

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar