Psiholog Nataša Todorović: NAJVAŽNIJE je da STARIJI shvate da NISU SAMI

"Neophodno je da stariji građani znaju da fizička izolacija nije istovremeno i psihološka"

Foto/Unsplash/Elien Dumon

U pandemiji virusa korona posebno je naglašeno da su starije osobe pod većim rizikom u odnosu na druge uzrasne grupe, pre svega zbog oslabljenog imunosistema i hroničnih bolesti, kažu lekari, a psiholozi dodaju i zbog dostupnosti informacija.

“Moramo se svi, pa i stariji građani, suočiti sa mogućnošću da će nam ovaj virus na duže vreme poremetiti život i navike”, kaže za Objektiv psiholog, stručni saradnik Crvenog krsta Srbije, potpredsednik Gerontološkog društva Srbije i regionalni predstavnik INPEA za Evropu Nataša Todorović.

starija žena
Foto/Unsplash

“Prirodno je da period duže odvojenosti u smislu nemanja direktnog kontakta sa porodicom, prijateljima i spoljnim svetom uopšte, budi spektar najrazličitijih osećanja kao što su strah, nervoza, depresija, razdražljivost, osećanje napuštenosti, zbunjenosti”, kaže Todorovićeva i objašnjava “da je neophodno da stariji građani znaju da fizička izolacija, iako neophodna, nije istovremeno i psihološka izolacija, naročito za osobe starije dobi koje odranije žive same”.

Todorovićeva, koja je i potpredsednik Gerontološkog društva Srbije kaže da je “najvažnije da stariji građani sve vreme imaju na umu da nisu sami i da dele sudbinu velikog broja ljudi”.

stariji čovek sa telefonom
Foto/Pixabay/Sabine van Erp

Šta je potrebno starijim osobama?

U cilju lakšeg i zdravijeg prevazilaženja situacije “sve vreme kod kuće odnosno u stanu”, Todorovićeva savetuje kreiranje plana aktivnosti i preporučuje imanje dnevne rutine. Napominje da su u povoljnijoj situaciji stariji građani koji imaju kuću sa dvorištem ili okućnicom, jer oni deo vremena mogu da provedu na otvorenom, radeći oko bašte i obavljajući druge poslove.

Zato svim starijim građanima savetuje i preporučuje:

razgovarajte telefonom sa članovima svoje porodice, rođacima, komšijama i prijateljima. Onima koji su vičniji u korišćenju modernih sredstva komunikacije, preporučuje i korišćenje Viber ili WhatsApp video-poziva ili razgovor putem Skajpa. Ukoliko baš nemate sa kim da razgovarate, oslonite se na volonterske kol-centre i sa volonterima podelite svoje brige, naručite neophodne namirnice i lekove, koje će vam dostaviti na kućnu adresu;
uzimajte redovno terapiju -ponavljajte nekoliko jednostavnih vežbi svakog dana;
-redovno čitajte, slušajte muziku, popunjavajte ukrštenice ili rešavajte sudoku, pletite, vezite ili heklajte, oko sat vremena odovojite za ove aktivnosti;
-pratite samo relevantne i proverene informacije, odaberite jedan period u toku dana kada ćete slušati vesti i pokušajte da to ne bude neposredno pre odlaska na spavanje, a posebno je važno da ne pretvorite svoj dan u neprestano slušanje vesti sa pauzama za obrok;
-spremajte sebi sveže obroke, uzimajte lakšu hranu, voće i povrće, pijte dovoljno vode -uredno odlazite na spavanje, trudite se da održite kontinuitet od najmanje 5 ili 6 sati spavanja;
-pridržavajte se preporučenih higijenskih normi za ličnu i zaštitu kuće.

starija žena čita knjigu
Foto/Pixabay/Sabine van Erp

Uz sve navedeno, neophodno je da “sinovi i kćeri, unuci, volonteri pruže emocionalnu podršku i finansijsku sigurnost i zaštitu od potencijalnih finansijskih prevara i ekonomskog nasilja starijima”, ukazuje Todorovićeva koja je i stručni saradnik Crvenog krsta Srbije.

Todorovićeva, koja je pre svega psiholog, naglašava da se “ova pandemija može suzbiti, ukoliko ljudi preduzmu korake i mere zaštite, ali i ako deluju solidarno jedni prema drugima i preduzmu korake da zaštite i zbrinu one koji su u najvećem riziku”.

stariji čovek sa tabletom
Foto/Pixabay/Sabine van Erp

“U budućnosti telemedicina, kao i korišćenje medicinskih usluga putem interneta mogu biti korisni u ovakvim situacijama, i ova situacija treba da nam bude motivacija za početak ovakvih usluga i edukaciju sadašnjih starijih, ali i budućih”, zaključuje za Objektiv psiholog, stručni saradnik Crvenog krsta Srbije, potpredsednik Gerontološkog društva Srbije i regionalni predstavnik INPEA za Evropu Nataša Todorović.

Preuzimanje teksta ili delova teksta zabranjeno bez odobrenja redakcije Objektiv.rs

EPIDEMIOLOG TIODOROVIĆ: U “udarnom smo talasu”, samo gvozdena disciplina može da zaustavi teške posledice

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar