STRAŠNO: Kod Bačke Topole PONOVO otrovane ptice i životinje

U Parku prirode "Bačkotopolske doline" pronađeno 50 zatrovanih mamaca i 18 uginulih životinja

Foto/Printscreen/Facebook/@BirdLife Serbia

Kod Bačke Topole otkriven je do sada nezabeležen slučaj trovanja divljih ptica, u kojem je stradalo 18 životinja, među njima i strogo zaštićene vrste, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica.

U zaštićenom području Parka prirode “Bačkotopolske doline” na ukupno 17 lokacija pronađeno je oko 50 zatrovanih mamaca i sakupljeno 18 uginulih životinja.

Stradalo je šest jedinki eja močvarica i dva mišara koji su strogo zaštićeni, te četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica, koje su zaštićene vrste.

Na osnovu prvih informacija jasno je da je u pitanju namerno i organizovano trovanje divljih životinja, verovatno usmereno ka divljim grabljivcima poput lisica i šakala, a slučaj je otkrio ribočuvar Parka prirode “Bačkotopolske doline”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su juče službenici Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, na osnovu prijave društva, obavili vanredni inspekcijski nadzor i pregledali veliku površinu unutar i oko Parka prirode “Bačkotopolske doline”. Taj nadzor je otkrio razmere pomora ptica.

Strahuje se da je na terenu ostao nepoznat broj zatrovanih mamaca budući da ih je teško pronaći u vegetaciji koja buja, a to može uzrokovati nova stradanja zaštićenih i ugroženih divljih vrsta.

“U okolini Bačke Topole živela su samo dva para gavranova. Ovim trovanjem ubijene su 4 jedinke, pa opravdano strahujemo da su nestala oba para. Ovo je nenadoknadiva šteta za našu prirodu”, izjavio je Akoš Harkai, predsednik Ekološkog društva “Arkus”.

Ranijih godina ovakvi slučajevi istraživani su uz pomoć mađarskog tima sa profesionalnim psima tragačima, posebno obučenim da pronalaze uginule životinje, zatrovane mamce i postavljene otrove. Međutim, sada to nije moguće usled zatvaranja granica izazvanih pandemijom virusa SARS-CoV-2″.

Izgled zatrovanih mamaca i položaj tela uginulih životinja ukazuju da je ponovo korišćen zabranjeni preparat Furadan.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluje na policiju i tužilaštvo da ovaj slučaj hitno istraže i pronađu počinioca jer je ovde reč o krivičnom delu protiv životne sredine.

Podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 320 slučajeva trovanja divljih ptica, a u svega nekoliko počinioci su pronađeni i kažnjeni.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

 

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar