SITUACIJA POD KONTROLOM: Mere lične zaštite od koronavirusa biće još DUGO NA SNAZI!

"Razgovarali smo o popuštanju mera za naredni period, ali popuštanje mera ne znači vraćanje na stari način života"

Foto: E-Stock/dusan milenkovic

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez najavio je da bi, nakon tromesečne borbe sa koronavirusom, moglo doći do postepenog popuštanja određenih mera koje su pomogle da se situacija za sada drži pod kontrolom.

“Razgovarali smo o popuštanju mera za naredni period, ali popuštanje mera ne znači vraćanje na stari način života. Moramo jasno reći da ćemo duži vremenski period živeti pod određenim restrikcijama. Moraćemo razmišljati da sve ono što ublažavamo, ne znači eliminisanje lične zaštite i zaštite stanovništva. Još dugo vremena ćemo morati nositi i maske i rukavice i ponašati se odgovorno, držati distancu, povećati mere opšte higijene kao i do sada”, rekao je Čerkez.

On je naglasio da će eventualno popuštanje određenih mera olakšati život stanovništva u BiH.

“Svesni smo da je koronavirus promijenio ne samo živote nas u BiH, nego i živote u celom svetu i svesni smo da će to trajati još duži period. Ono što pre svega razmatramo je omogućavanje osobama treće životne dobi, kao i mlađim osobama izlazak – koliko puta sedmično i na koji način. Sve mere koje se budu uvodile, uvodiće se na 15 dana, tako da možemo pratiti efekte i da budemo spremni da, ukoliko nam se počnu dešavati neželjene situacije, možemo brzo intervenisati. Popuštanje mera, dakle, ne znači i njihovu potpunu eliminaciju. Epidemija nije ni blizu kraja i moramo pratiti situaciju kontinuirano, da bismo mogli adekvatno reagovati”, istakao je Čerkez.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

PRVI PUT: Banjaluka bez novih slučajeva, broj oporavljenih veći od broja aktivnih

Izvor: Srpska info

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar