Prekid vatre pada u vodu: Haftar se proglasio vođom libijkog naroda!

"Libijski narod je odlučio da je politički dogovor deo istorije"

Foto/Printscreen/YouTube

Komandant Libijske nacionalne armije Kalifa Haftar u obraćanju narodu saopštio je da više ne važi unutarpolitički dogovor i proglasio se za vođu libijskog naroda.

Haftar je izjavio da sporazum o Libiji više ne važi i da on “preuzima mandat libijskog naroda“ za upravljanje zemljom, piše The Libya Observer.

“Libijski narod je odlučio da je politički dogovor deo istorije. Mi prihvatamo to što je libijski narod izabrao i sada će naša vojska ići napred“, rekao je Haftar.

Podsetimo, Vlada nacionalnog spasa čije sedište je u Tripoliju saopštila je da se nalazi u ofanzivi protiv Libijske nacionalne armije.

U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Premijer Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Kalifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Srušen BORBENI AVION libijske vlade: Ima žrtava! (FOTO)

Izvor: Sputnjik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar