NOVA PRAVILA u vrtićima: Kisić Tepavčević otkrila koje će mere morati da se poštuju!

Ona je dodala i da je lopta sada u našem dvorištu i da je na nama samima da se zaštitimo

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Za 11. maj najavljen je početak rada vrtića u Srbiji, koji ne rade od 16. marta, a dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” kazala je da pored opštih mera zaštite u njima neće moći da se koriste igračke koje ne mogu da se dezinfikuju, kao i da će deca spavati po modelu glava-noge.

Ona je gostujući na RTS kazala i da će decu pre polaska u vrtić morati da pogleda i pedijatar, što se inače radi kada dete ne ide duže vreme u predškolsku ustanovu.

Kisić Tepavčević je dodala i da je lopta sada u našem dvorištu i da je na nama samima da se zaštitimo, ali i da se razmišlja da svi putnici iz avio saobraćaja imaju dokaz da su testirani koji nije stariji od 72 sata. Istakla je i da se dalje u Srbiji više umire od kardiovaskularnih bolesti i malignih, a ne od kovida.

“Ono što od početka pričamo deca su najmanje osetljiva populacija kada je u pitanju ova infekcija. Mogu da se inficiraju ali nije bilo komplikacija, ni smrtnih ishoda. Mogu da budu prenosioci, ali ni to nije dokazano u većem procentu. Mnoge zemlje u svetu su vratile vrtiće kao što su Nemačka, Norveška, Švedska nikada nije ni prestajala sa radom vrtića. Sve te zemlje ne bi decu stavile pod veći rizik. I naša je procena da je to bezbedno, nije veći rizik nego boravak sa roditeljima koji se kreću”, kazala je Darija Kisić komentarušući povratak dece u vrtiće 11. maja.

Stav struke o Prvom maju je JASAN: Kisić Tepavčević odgovorila na pitanje koje zanima sve građane Srbije

“Što se mera tiče biće kao kada dete nije dugo išlo u vrtić, pregled pedijatra, čišćenje, dezinfekcije, dezo barijere, trijaža dece koja imaju temperaturu i znake respiratorne infekcije, to se, inače, radi. Specifično je da se neće upotrebljavati igračke koje ne mogu da se peru i dezinfikuju, to su one platnene, mekane. Kod spavanja će morati da se poštuju pravila glava -noge. Nijedna od ovih mera nije nova, nismo otkrili ništa novo samo im sada dajemo akcenat”, navela je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da ohrabruje jučerašnji podatak da imamo pet odsto zaraženih u odnosu na ukupan broj testiranih, ali napominje da virus i dalje cirkuliše u našoj populaciji i da ne smemo da se opustimo.

Kazala je i da su ih zabrinula pojedina žarišta, ali da se odmah reagovalo da se ona ugase.

“Ako gledamo na širom nivou imamo stabilnu epidemiološku situaciju, međutim, imali smo prethodnih nedelja iskakanja u pojedinim delovima naše zemlje u smislu pojave ove infekcije širenja u pojedinim institucijama tako da se to automatski odrazilo na kompletnu epidemiološku sliku. To nas je zabrinulo ali smo se trudili da odmah reagujemo i ugasimo žarište”, kazala je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima sada se jasno zna put prenosa virusa.

“Za ova 4 meseca koliko traje virus stalno ističemo kako ne znamo njegove karakteristike ali smo mnogo naučili o njemu. Pre svega znamo kako se prenosi. Na početku su različiti putevi dolazili u obzir, danas znamo da je to dominatan kapljični put sa mogućom svežom kontaminacijom predemeta. Čitav niz zaraznih bolesti prenosi se na taj način. Recimo, kada je u pitanju grip, prenosi se na isti način, ili kod malih boginja samo što su one mnogo zaraznije nego kovid. Imamo sreće da imamo vakcinu za grip i male boginje, ovde nemamo”, navela je ona i rekla da nemamo stepen koleketivnog imuniteta već da ga postepeno gradimo i navikavamo na virus.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Telegraf

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar