“Situacija nije stabilna, mere na snazi do otkrića vakcine”: Jasan apel nemačkih naučnika

Stručnjaci pozivaju i da fokus bude na tri oblasti: higijenske mere, proširen kapacitet testiranja i praćenja i prilagođena ograničenja kontakta

Foto/Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Četiri vodeće naučne organizacije u Nemačkoj smatraju da neke mere uvedene radi sprečavanja širenja virusa kovid-19 moraju da ostanu na snazi dok se ne pronađe vakcina ili postigne kolektivni imunitet.

U zajedničkom saopštenju ove organizacije navode da njihovi matematički modeli pokazuju da je stopa reprodukcije epidemije ispod 1 u Nemačkoj od kraja marta, što znači da stopa novozaraženih opada.

Kako su naveli, tom padu su najviše doprinele restrikcije i izmene ponašanja, ali upozoravaju da situacija nije stabilna i da bi i najmanji porast te stope doveo u fazu eksponencijalnog rasta.

Nemačka bi opet mogla da se vrati na STROŽE MERE: Polako su ublažavali propise, a onda…

U saopštenju se navodi i da kolektivni imunitet kome se teži verovatno neće biti postignut još nekoliko godina, zbog čega bi neka ograničenja trebalo da se zadrže, a navode i da vakcina najverovatnije do naredne godine neće biti dostupna.

Stručnjaci pozivaju i da fokus bude na tri oblasti: higijenske mere, proširen kapacitet testiranja i praćenja i prilagođena ograničenja kontakta.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar