Srbija POBEĐUJE: Dva meseca borbe protiv koronavirusa! Evo šta smo sve izdržali!

Prvi slučaj COVID-19 otkriven je kod muškarca (43) iz Bačke Topole 6. marta

Foto/E-stock/Dušan Milenković

Prvi slučaj virusa korona u Srbiji je registrovan pre tačno dva meseca, 6. marta, do danas je ukupno 9.677 osoba obolelo, a u cilju borbe protiv širenja virusa 15. marta uvedeno je vanredno stanje, o čijem ukidanju danas odlučuje Skupština Srbije.

Od 6. marta testirano je ukupno 111.278 osoba, preminulo je 200 pacijenata, a izlečeno njih 1.723.

Prvi slučaj COVID-19 otkriven je kod muškarca (43) iz Bačke Topole, koji je prethodno boravio u Mađarskoj, u poseti sestri. On je izlečen.

Dva meseca kasnije, podaci pokazuju da je najviše zaraženih u Beogradu – 2.400, Nišu 1.187, zatim sledi Leskovac sa 257, pa Ćuprija sa 240 zaraženih, Kruševac 217…

Po jednog zaraženog imaju opštine Ada, Bački Petrovac, Ðakovica, Vitina, Kanjiža, Knić, Kučevo, Crna Trava, Čoka, Štrpce…

U početku epidemije žarišta virusa bila su u Beogradu, Nišu, Valjevu, Ćupriji.

Vanredno stanje uvedeno je 15. marta, pa zatim i zabrana kretanja za sve starije od 65 godina, kao najugroženije, kao i policijski čas za sve građane, koji je uglavnom trajao od 18 sati posle podne do 5 sati ujutru narednog dana.

Ipak, u cilju sprečavanja kontakata, građani su u nekoliko navrata i preko vikenda bili u obavezi da ostanu kod kuće.

Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja stigao u Skupštinu: Jedna rečenica doneće nam svima olakšanje!

Napolje se moglo samo sa posebnom dozvolom, i radnim nalogom.

Najduži policijski čas bio je oko Uskrsa, ukupno 84 sata, od petka 17. aprila u 17 sati, do utorka, 21. aprila u pet časova ujutru.

Zatvorene su i sve granice, a u zemlju su mogli samo državljani Srbije, diplomate i stranci koji imaju boravišnu dozvolu u našoj zemlji.

U zemlju je, u međuvremenu, vraćeno oko 10.000 građana, humanitarnim letovima koje je organizovala vlada, ili automobilima, a svi oni su, po povratku u zemlju, morali da budu u izolaciji.

Obustavljen je javni prevoz, uvedene tzv. koridorske linije, za prevoz zaposlenih, obustavljen autobuski i železnički međugradski saobraćaj, kao i komercijalni aviosaobraćaj.

Zatvorene su i škole, vrtići, fakulteti, tržni centri, koji se “bude” u poslednjih nekoliko dana, sa poboljšanjem epidemiološke situacije.

U prethodna dva meseca Srbija je kupila ili kroz donacije nabavila veliki broj respiratora, zaštitne opreme, maski i rukavica, skafandera… Pomoć je, prvo, stigla iz Kine, a zatim iz EU, Norveške, Rusije, Turske…

U proteklom periodu pojedine klinike pretvorene su u Kovid bolnice, odnosno zbrinjavale su samo obolele od virusa korona – KBC “Dr Dragiša Mišović”, KBC “Zemun”, KBC “Zvezdara”, Pulmološka klinika KCS…

Ministar odbrane uputio predsedniku i Vladi Srbije predlog za UKIDANJE VANREDNOG STANJA

Takođe, oformljene su i privreme bolnice, za zbrinjavanje lakših slučajeva, poput onih na Beogradskom i Novosadskom sajmu, niškom Čairu, Hali sportova u Kruševcu, Plavoj hali u Čačku…

Oformljena su dva krizna štaba, jedan “zdravstveni”, na čijem čelu je predsednica vlade Ana Brnabić, i “ekonomski”, za suzbijanje ekonomskih posledica COVID-19, na čijem je čelu bio predsednik Aleksandar Vučić, a koji je u međuvremenu usvojio paket podrške privredi.

I pored svih mera i zabrana, virus je u nekom momentu ušao u gerontološke centre, pre svega u one u Nišu i Negotinu, pa je u Nišu oformljen i poseban štab za Niški i Toplički okrug, na čijem je čelu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

U Srbiji je prethodnih nedelja boravio tim kineskih stručnjaka, koji su pomogali srpskim zdravstvenim radnicima u borbi protiv COVID-19, a u zemlju su stigli i ruski stručnjaci za dezinfekciju.

Vlada Srbije je, takođe, ograničila cene osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava i zabranila okupljanja u zatvorenom za više od 50 ljudi.

Zbog poboljšane epidemiološke slike, predsednik Republike i Vlada Srbije predložili su parlamentu da usvoji odluku o ukidanju vanrednog stanja.

Očekuje se da već od sutra neće biti policijskog časa, međutim, neke mere uvedene tokom borbe sa virusom korona ostaju i dalje, pa će rukavice i maske biti obavezne u javnom prevozu, ali i restoranima i kafićima, socijalna distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi.

Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Ipak, ni period vanrednog stanja nije prošao bez politike, pa su predstavnici dela opozicije zamerili vlasti što je, kako tvrde, takvo stanje u zemlji uvela na neustavan način, što će, kao i neke mere, takođe ostati “na snazi” kao tema, imajući u vidu da zemlja sitovremeno ulazi u predizbornu kampanju.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Kisić objasnila preporuku KRIZNOG ŠTABA da do 31. maja nema bioskopa, pozorišta…

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar