U SAD u aprilu bez posla ostalo 20,5 miliona ljudi, Tramp optimističan: 2021. će biti fenomenalna

Pobednički duh očajnih Amerikanaca već vidi nakon "otvaranja" više od 30 država, ocenio je Tramp

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Predsednik SAD Donald Tramp ocenio je da će 2021. godina biti fenomenalna i da će se oporaviti svi poslovi izgubljeni zbog koronavirusa, navodeći da se pobednički duh očajnih Amerikanaca već vidi nakon “otvaranja” više od 30 država.

Tramp je izrazio optimizam i pored toga što je naveo da su Amerikanci očajni, da žele da se vrate na posao nakon višenedeljne izolacije, i upozorio guvernere da se brže kreću ka otvaranju, inace će se zemlja suočiti sa većom socijalno-ekonomskom krizom.

Tramp je u dugom intervjuu za Foks rekao da su neki naučnici i guverneri bili “nerealni” i “apsolutno smešni” u pozivima da nestabilnu ekonomiju drže zatvorenu kada je više od 33 miliona Amerikanaca ostalo bez posla zbog pandemije koronavirusa.

“Stvorili smo najjaču ekonomiju u istoriji sveta, najbolju koju smo ikada imali, najbolje pokazatelje zaposlenosti, najbolje berze, parametre poslovanja na svaki način”, rekao je Taramp i dodao da su SAD izazivale zavist celog sveta.

Američki predsednik ponovo je pozvao ostale guvernere da krenu u pravcu otvaranja ekonomija.

“Poslovi će se vratiti, vratiće se već sledeće godine, i sledeće godine imaćemo fenomenalnu godinu. Ljudi su spremni za posao. Moramo da se otvaramo”, rekao je on i dodao da se pobednički duh već vidi jer je više od 30 država počelo da se otvara i vrlo snažno vraća na scenu.

Uskoro će ih biti još više, dodao je Tramp.

U SAD u aprilu bez posla ostalo 20,5 miliona ljudi

U aprilu je u SAD izgubljeno 20,5 miliona radnih mesta zbog mera zatvaranja uvedenih u cilju sprečavanja širenja korona virusa, saopštio je u petak Biro za statistiku rada.

Taj kolosalni porast nezaposlenosti naneo je istorijski udar radnicima, prenosi CNN i navodi da je to daleko najveći pad pad broja radnih mesta od 1939. godine, kada je počelo praćenje podataka o zaposlenosti.

U martu je bez posla ostalo 870.000 ljudi.

Za mnoge Amerikance koji su izgubili posao i domove u finansijskoj krizi 2008. godine, ovaj trenutak stvorio je dodatne probleme.

Tim ljudima su bile potrebne godine da bi nadoknadili izgubljeno, a američki poslodavci su tokom 10 proteklih godina otvorili 22,8 miliona radnih mesta.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar