Greška se ponovila, upravnik bolnice podneo ostavku: Zamenili pacijentkinje, jedna je umrla, sahranili je pod imenom žive žene

Celi slučaj ubrzo je potvrđen i u Ministarstvu zdravlja

Foto/Printscreen/You Tube

Julije Meštrović, upravnik splitske bolnice Križine, podneo je ostavku ministru Viliju Berošu u ponedeljak uveče.

Naime, u toj bolnici su opet zamenili dve starije žene, jedna od njih je umrla i sahranili su je na pogrešnom groblju, pod imenom još uvek žive žene. Ovu informaciju potvrdio je i upravnik Meštrović i ministar Beroš.

Dve gospođe primljene su u splitsku bolnicu 10. aprila. Stigle su u razmaku od sat vremena iz dva različita doma, jedna iz doma u Dicmu, jedna u Seget Vranjicu. Raspoređene su na dva različita odeljenja. Međutim prilikom prijema su im identiteti zamenjeni. Nažalost, kako se radi o osobama starije dobi koje su dementne i teško komuniciraju, ta se zamena nije ispravila i nije se greška utvrdila sve do danas. Jedna je bila Covid-19 pozitivna i ona je još živa. Nakon što je ozdravila, trebala je danas biti vraćena u njen dom u Segetu. Kad su je doveli u dom, rekli su im da nije njihova korisnica. Tu se shvatilo da je došlo do zamene. Onda se išlo u pretragu i ustanovili su da je korisnica Doma u Segetu nažalost preminula i da je pokopana u Grudama 16. aprila, pod imenom žive žene. Kako se to desilo? Ona u porodici ima samo svog nećaka koji je brinuo o njoj, ali nije bio u mogućnosti da proveri identitet. Imala je tešku dijagnozu.

Meštrović je prvo napisao ostavku i obavestio ministra o svemu što se dogodilo i nakon toga je seo u auto i otišao kod porodic u Seget koja je očekivala da će im majka i baka doći u dom. On je smatrao da je nenormalno da to čuju u mediiima i hteo je da čuju od njega. Otišao je i rekao im sve što se dogodilo. Isto tako je telefonom njegov zamenik obavestio nećaka u Zagrebu.

“Istina je. U bolnici sam još”,  kratko je potvrdio Meštrović.

Celi slučaj ubrzo je potvrđen i u Ministarstvu zdravlja:

“Upravnik KBC Split je posetio ožalošćenu porodicu, izrazio žaljenje i saučešće, dok je zamenik upravnika kontaktirao drugu porodicu. Potom je ministar zdravstva Vili Beroš u telefonskom razgovoru sa članovima porodice obe pacijentkinje uputio izraze saučešća i saosećanja i veliko žaljenje zbog ovog propusta i nemilog događaja koji je izazvao veliku bol.

Zbog ovog propusta delatnika KBC Split, Meštrović je obavestio ministra zdravstva Vilija Beroša da je pokrenuo unutrašnji nadzor, stavio je svoj mandat na raspolaganje, te je i pismeno zatražio razrešenje s dužnosti upravnika o čemu će raspravljati Upravno veće te ustanove.
Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva u utorak će započeti obavljanje nadzora u KBC Split – odgovorili su.

Već su imali slučaj zamene pacijenata

Podsetimo, ovo nije prvi slučaj zamene identiteta u toj bolnici u poslednjih nekoliko sedmica. Osoblje bolnice Križine je i krajem aprila zaraženu korisnicu Doma u Vukovarskoj iz bolnice vratila u Dom, dok su zdravu korisnicu Doma, bez zaraze koronavirusom ostavili na Križinama. Upravnik Meštrović tada je rekao:

“To je točno, to se i dogodilo. Moramo znati da su moguće nesuklađenosti u prenosu informacija, pogotovo ako postoji komunikacija na više nivoakao što se to ovde događa i tako se dogodilo. Međutim, zahvaljujući našim standardnim operativnim postupcima koje imamo dogovorene zajedno s našim ustanovama sa kojima sarađujemo, a ovde je to i Dom u Vukovarskoj, nije bilo nikakve štete. Žao mi je, ali sve se provelo i obavilo u najboljem redu” , rekao je.

Zbog ove druge zamene s preminulom pacijentkinjom za upravnika više nije bilo sumnje. Odlučio je da odstupi, a u ponedeljak naveče je,  sazvao osoblje bolnice i pokrenuo istragu unutar ustanove da bi utvrdio kako je došlo do greške.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: 24sata.hr

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar