“Nadam se da Srbija neće biti jedna od tih zemalja”: Doktorka Kisić Tepavčević upozorava da jednu stvar ne smemo da zaboravimo

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević pozvala na oprez

Foto/Printscreen/RTS

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević je rekla da smo u periodu godine kada se zbog toplog vremena generalno smanjuje verovatnoća širenja kapljičnih infekcija i da je smanjena aktivnost virusa u populaciji. Ipak, kaže da ne smemo da zaboravimo da je on i dalje prisutan i da svi treba da pruže maksimum da spreče zarazu
Darija Kisić Tepavčević je rekla da se u mnogim zemljama, gde je došlo do popuštanja mera, pokazalo da je došlo do blagog skoka broja zaraženih. Istakla je da se nada da Srbija neće biti jedna od tih zemalja.

– Polazimo od pretpostavke da je svima najvažnije sopstveno zravlje i zdravlje dece i porodice. Odgovornost je u tom smislu neupitna jer ćemo raditi najbolje kada je u pitanju naše zdravlje – navela je Darija Kisić Tepavčević za RTS.

Kaže da je često pitanje da li su se ljudi previše opustili pošto mnogi šetaju bez maski. Objašnjava da svako procenjuje rizik i da na otvorenom maske nisu neophodne, naročito ako se šeta sa članovima uže porodice, sa kojima se i inače provodi vreme.

Napominje da moramo maksimalno da se fokusiramo kada odlazimo u zatvorene prostore u kojima je veliki broj ljudi, kao što su banke, pošte i javni prevoz. Darija Kisić Tepavčević je rekla da je tu potrebno nošenje maski i pranje ruku.

Danas će biti održana sednica Kriznog štaba, a Darija Kisić Tepavčević je rekla da se one i dalje redovno održavaju s ciljem da se evaluiraju sve mere i da se virus što pre eliminiše iz populacije.

Dodala je da je toplo vreme pobudilo mnoge da razmišljaju o putovanjima.

– U ovom momentu, jedino što možemo da kažemo i što smo preporučili, kao i zemlje u okruženju i Evropi, da osobe koje dolaze u našu zemlju trebaju da imaju test na prisustvo ovog virusa, koji je negativan, u vremenskom periodu koji je maksimalno 72 sata – rekla je Kisić Tepavčević.

Kada su u pitanju državljani Srbije, njihova putovanja zavisiće od država u koje se pputuje, ali će biti omogućeno komercijalno testiranje u te svrhe.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: RTS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar