Dva miliona evra za obrazovanje na Zapadnom Balkanu

Evropska komisija u okviru ovog projekta želi da ulaže u obrazovanje i veštine mladih ljudi

Mladi
Unsplash/Priscilla Du Preez

Evropska komisija je u okviru pilot šeme za Mobilnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (VET) za zemlje u procesu proširenja izdvojila je dva miliona evra.

Cilj projekta ”Internacionalizacija sistema stručnog obrazovanja i obrazovanja na Zapadnom Balkanu” jeste ulaganje u mlade ljude, obrazovanje i veštine, navode u Briselu.

“Ovaj projekat teži da poboljša kulturu mobilnosti učenja u oblasti stručnog obrazovanja i obrazovanja putem boljeg informisanja nastavnika i direktora stručnih škola o resursima i mogućnostima učenja u mobilnosti – povećavajući tako njihove kompetencije u planiranju i upravljanju projektima mobilnosti”, stoji u saopštenju Evropske komisjie.

Projekat će implementirati aktivnosti na dva nivoa: mobilnost učenika i izgradnja kompetencija stručnog kadra.

Aktivnosti će uključivati udruženja, VET škole i mala i srednja preduzeća iz šest regionalnih partnera (Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije), kao i partnere iz osam država članica EU (Belgija, Holandija, Francuska, Malta, Španija, Slovenija i Poljska).

U Evropskoj komisiji navode da prve aktivnosti u okviru ovog projekta očekuju već tokom januara 2020. godine.

Evropska komisija navodi da je obezbeđeno i 6,5 miliona evra za podršku obrazovnim sistemima afričkih zemlja, i to kroz dva projekta u oblasti Mobilnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar