Stigao izveštaj OEBS pred izbore; Stefanović: To je slika stanja do 15. novembra

Izveštaj OEBS/ODIHR za procenu potrebe posmatranja predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji stigao je u Beograd

Nebojsa Stefanovic
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Izveštaj OEBS/ODIHR za procenu potrebe posmatranja predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji stigao je u Beograd i biće predstavljen javnosti, saznaje Tanjug iz dva izvora.

Sadržaj dokumenta zasad nije poznat javnosti, a potpredsednik Vlade Srbije i šef Radne grupe za unapređenje izbornog procesa Nebojša Stefanović potvrdio je za Tanjug da je imao uvid u Izveštaj.

On nije hteo da iznosi detalje, jer će Izveštaj sutra predstaviti OEBS, ali ističe da je on napisan na osnovu posete predstavnika OEBS/ODIHR sredinom novembra i da obuhvata samo snimak stanja do te posete.

“Izveštaj ne pokazuje šta je sve urađeno u prethodnih nešto više od mesec dana. Tačnije, izveštaj ne obuhvata šta je sve od zakona promenjeno, činjenicu da je pokrenut proces izmena u Savetu REM-a i izbor Nadzornog odbora Skupštine Srbije, koji će biti zadužen za praćenje elektronskih i štampanih medija”, rekao je Stefanović za Tanjug.

Ministar takođe navodi da Izveštaj ne obuhvata ni neke druge aktivnosti koje su u međuvremenu preduzete u cilju unapređenja izbornog procesa u našoj zemlji. 

Cilj ovog izveštaja, kaže Nebojša Stefanović, i nije da predstavi sve dosadašnje promene i rezultate, već pre svega da predstavi Misiju OEBS-a i ODHIR-a koja će posmatrati izbore u Republici Srbiji, pošto će imati svoje posmatrače, koji će pratiti ceo izborni proces.

“Nakon završetka, daće preporuke i mišljenja o samom toku izbornog procesa, svemu što se dešavalo i kako su oni videli izbore”, ističe Stefanović.

Ministar podseća da je Srbija uvažila najveći deo preporuka OEBS-a, koje je bilo moguće implementirati u kratkom roku:

“I, naravno, zajedno sa njima i drugim partnerima nastavljamo da radimo na dodatnom poboljšavanju izbornih uslova, ne samo u narednih nekoliko meseci, već i dugoročno”, kaže on i dodaje da je činjenica da su sadašnji izborni uslovi neuporedivo kvalitetniji i bolji nego što su bili 2012. godine i pre toga. 

On je još jednom istakao da izveštaj OEBS/ODIHR nije sačinjen kako bi se predstavilo trenutno stanje i zato, prema njegovim rečima, u njemu stoje činjenice koje nisu više aktuelne i ne odslikavaju sve ono što je urađeno u poslednjih nekoliko nedelja.

“Ovim izveštajem oni žele pre svega da predstave Misiju OEBS-a koja će doći u Republiku Srbiju u predizbornom i izbornom periodu, kao i da naglase oblasti, koje će najviše pratiti. Istovremeno, on sadrži i pravni okvir za održavanje izbora u našoj zemlji, odnosno kakvi su rokovi za raspisivanje izbora i sve ono što je definisano našim Ustavom i zakonima za sprovođenje izbornog postupka”, zaključio je Stefanović.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar