Deo auto-puta “Miloš Veliki” od Surčina do Obrenovca spreman za otvaranje (FOTO)

Auto-put "Milos Veliki" od Surcina do Obrenovca
TANJUG/ TANJA VALIC

Deonica auto-puta “Miloš Veliki” od Surčina do Obrenovca, duga 17,6 kilometara, spremna je za otvaranje, koje je najavljeno za 18. decembar, kažu nadležni i izvođači radova i dodaju da se trenutno završavaju sitnija uređenja kozmetičke prirode.

“Deonica Surčin – Obrenovac je spremna i biće puštena u saobraćaj. Trenutno su u toku radovi kozmetičke prirode, kao što je pranje kolovoza i druga sitna uređenja”, rekao je savetnik ministra građevine Nebojša Pavlović.

Podsetio je da se deonica sastoji od trase i dve velike petlje – surčinske i obrenovačke, kao i velikog mosta preko ušća Kolubare u Savu koji je dug 1.581 metar.

“Taj most je urađen na 27 stubova i sa 33 raspona, gde je ugrađeno 88.000 kubika betona i više od 11.500 tona aramature. Deonica je izgrađena nekoliko dana pre ugovorenog roka”, istakao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, u trasu auto-puta od Surčina do Obrenovca odnosno u nasip je ugrađeno više od 2,7 miliona kubika peska i oko 190.000 tona asfalta.

“Ova deonica zajedno sa oni već puštenim u saobraćaj činiće auto-put Miloš veliki u dužini od 120 kilometara. U martu očekujemo nastavak radova na spajanju Novog Beograda sa Surčinom u dužini od 7,9 kilometara”, rekao je Pavlović.

Predstavnik izvođača radova CCCC Nemanja Mutić kaže da je na trasi auto-puta najveći i najzahtevniji objekat veliki most preko Save i Kolubare i dodao da ima još 11 manjih mostova.

Objasnio je da se veliki most kod Obrenovca sastoji od južnog i severnog pristupnog mosta, kao i glavnog mosta, kao i da je korišćen vrlo efikasan i zanimljiv sistem gradnje.

Mutić je rekao da je domaća firma izgradila pristupne mostove, dok je za glavni most korišćena tehnologija izgradnje sistemom “krletke”.

Kako kaže, istovremeno se prelazila voda odnosno radili su se južni i severni most i spajali prema glavnom rasponu mosta, koji je dugačak 185 metara.

Na tom mestu imamo i najveći plovni put Save u širini od 150 metara, dodao je on.

Na deonici Surčin – Obrenovac početkom meseca ekipa Tanjuga prisustvovala je završnim radovima i testiranju mosta na opterećenje.

Novi auto-put sa ukupno 12 mostovskih konstrukcija, raspona od 11 do 1.581 metra, kao i dve petlje Surčin i Obrenovac, kako je najavljeno, trebalo bi da bude otvoren za saobraćaj 18. decembra u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Zajedno sa već otvorenim deonicama: Obrenovac-Ub, Lajkovac-Ljig, Ub-Lajkovac i Ljig-Preljina, povezaće ceo potez auto-puta od Beograda do Preljine kod Čačka u dužini oko 120 kilometara.

Otvaranjem auto-puta od Surčina do Obrenovca, autoput “Miloš Veliki” će preko Surčinske petlje biti povezan sa Koridorom 10 i Beogradom.

Deonica je podeljena na pet sektora: pored izgradnje mosta, podrazumeva nadzvožnjak preko pruge Ostružnica – Batajnica, kao i dve petlje Surčin i Obrenovac.

Petlja Surčin povezuje novu trasu auto-puta sa obilaznicom oko Beograda odnosno budućim putem od Novog Beograda do Surčina, to jest od Vojvođanske ulice i Bulevara Jurija Gagarina.

Surčinska petlja spaja auto-put E-75 sa auto-putem E-763 (Miloš Veliki) odnosno putne koridore 10 i 11.

Ta petlja nalazi se otprilike između petlje Dobanovci i ostružničkog mosta, tako da će vozači moći do petlje Surčin da dođu sa južne strane preko Ostružnice, a sa severne od Dobanovaca.

Specifičnost deonice Surčin – Obrenovac je veliki most kod Obrenovca, dugačak 1.581 metar i širok 29 metara, koji spaja surčinsku i obrenovačku stranu i da se sastoji se od tri mosta, dva prilazna i cetralnog raspona. Nalazi se na plovnom putu Save širine 150 metara i visine 9,5 metara.

Inače, taj most je u junu ove godine spojio obale Boljevaca i Bariča.

Raspon između stubova na mostu je 275 metara.

Kada je reč o petlji Obrenovac, nešto je manja od surčinske petlje, a sastoji se od dve mostovske konstrukcije odnosno dva nadvožnjaka i predstavlja vezu Koridora 11 sa Obrenovcem i okolnim mestima.

Radovi su zvanično otvoreni u martu 2017. godine, a ugovorom je predviđeno da cela deonica Surčin – Obrenovac bude gotova do 5. januara 2020. Vrednost radova je 233,67 miliona dolara.

Putevi Srbije su investitor, a projekat se finansira iz zajma Eksim banke Kine.

Projekat izgradnje auto-puta Surčin-Obrenovac podrazumeva izgradnju četiri vozne i dve zaustavne trake, u ukupnoj širini od 29 metara.

Glavni izvođač je kineska kompanija China Communications Construction, čija je ćerka firma China Road and Bridge Corporation (CRBC) gradila i Pupinov most na Dunavu između Zemuna i Borče.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar