Stefanović sa grčkim ministrom o migrantskoj krizi: Srbija efikasno odgovara na sve izazove uz humani pristup

Nebojša Stefanović
PREDSEDNISTVO SRBIJE

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je u Atini sa alternativnim ministrom za zaštitu građana zaduženim za migrantska pitanja Jorgosom Kumucakosom o saradnji u oblasti sprečavanja iregularnih migracija.

Ministar Stefanović je istakao da u poslednje vreme fabrikovanje lažnih vesti o navodnom naseljavanju Srbije migrantima i u vezi sa njima, ugrožava postupanje nadležnih i adekvatno pružanje pomoći onima u ovoj populaciji koji su zaista ugroženi.

Stefanović je naveo da će Srbija nastaviti da efikasno odgovara na sve izazove migracija uz humani pristup, saopštio je MUP Srbije.

Kumucakos je upoznao Stefanovića sa problemima sa kojima se Grčka suočava od jula ove godine, usled pojačanog priliva migranata, kao i sa namerama Grčke da unutar Evropske unije promoviše princip solidarnosti i ravnomernosti po pitanju prihvata migranata u države članice EU.

Grčki ministar je takođe istakao da je neophodna veća pomoć od strane EU onim državama koje nisu članice, a koje se takođe nose sa izazovima migrantskih tokova.

Dvojica ministara razgovarala su i o nastavku saradnje policija dveju zemalja u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, sa posebnim akcentom na borbu protiv trgovine drogom.

Stefanović je ocenio da je policijska saradnja dobra, ali da ima prostora i za njeno unapređenje.

Ministar Stefanović nalazi se, u okviru delegacije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, u dvodnevnoj poseti Republici Grčkoj.

 

Srpski ministri sa resornim kolegama iz Grčke

 

Delegacija koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavila je zvaničnu posetu Atini, a pre susreta predsednika sa premijerom Kirjakosom Micotakisom, jutros su srpski ministri, državni sekretari i pomoćnici ministara imali odvojene sastanke sa svojim resornim kolegama iz Grčke.

Vučić, koji boravi u poseti Atini na poziv predsednika Grčke Prokopisa Pavlopulosa, predvodi delegaciju u kojoj su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar prosvete Mladen Šarčević i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Predsednik Vučić, sastao se sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, uručena mu je i Zlatna medalja za zasluge Grada Atine, a planiran je i sastanak sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom, posle kog će biti potpisani Zajednička deklaracija o upostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje i Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar