Vučić ugostio srpske đake iz Hrvatske: “Čuvajte ćirilicu, pišite i latinicom” (FOTO+VIDEO)

17 đaka borave u poseti Beogradu povodom Božića

Vučić
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je 17 dece srpske nacionalnosti iz 10 mesta u Hrvatskoj, koja borave u jednodnevnoj poseti Beogradu, a povodom proslave Božića.

Mališanima iz Vukovara, Borovog sela, Islama Grčkog, sela Kašića, Ervenika, Uzdolja, Zagorja, Krnjaka, Knina i Kistanja kojima predsednik će u vili Mir uručiti paketiće.

Deca uzrasta od devet do 17 godina, đaci osnovnih i srednjih škola, večeras će se vratiti svojim kućama gde će proslaviti jedan od najvećih hrišćanskih praznika – rođenje Isusa Hrista.


Vučić poručio je danas deci srpske nacionalnosti iz Hrvatske da je srpska kultura, naše pismo i jezik simbol srpskog indentiteta koji treba očuvati.

Posavetovao ih je da treba da dobro uče, da slušaju svoje roditele, da se raduju životu i da uvek i u svakom trenutku gledaju kako mogu da pomognu svojim komšijama i prijateljima bez obzira na veru naciju i religijsku pripadnost.

“Naše ćirilično pismo je deo našeg identiteta i treba da je čuvate i koristite pođednako kao i latinicu”, rekao je predsednik.


Predsednik je posebno zahvalio vaspitačima dece, koja su u Beograd doputovala iz Hrvatske, Radmili, Danijeli i Sanji.

“Hvala vam što učite našu decu našem jeziku, ljubavi, poštovanju i prema Hrvatima i prema svima drugima i što ih ovako na divan način vaspitavate”, rekao je predsednik.

Predsednika je u razgovoru sa decom srpske nacionalnosti iz gotovo svih krajeva Hrvatske, gde žive Srbi, pre svega Dalmacije i Slavonije, zanimalo kako provode Badnji dan i Božić, da li poste i šta tih dana vole da jedu.

U razgovoru su se dotakli i sport, a deca predsedniku rekla da vole Novaka Ðokovića sa čim se predsednik složio istakavši da je on proslavio Srbiju u celom svetu, kao što su to učinili Tesla, Milanković, Matavulj i mnogi drugi Srbi iz Hrvatske i Srbije.

Decu je interesovalo kako predsednik obeležavanja božićnje praznike, a on je rekao da se tih dana okupljaju svi kod njegovih roditelja, ali je dodao da njegov otac ne voli jelku, već da se u kući uvek nalazi samo Badnjak, ispod kojeg su uvek, kako je rekao, pokloni za celu familiju.

“Vaskrs je najveći pravoslavni praznik, a Božić najradosniji”, poručio je Vučić.

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šta vam je najdraži poklon predsedniče?

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on


Govorio je i o svojoj deci Danilu, Milici i Vukanu, koje, kako je rekao, voli najviše na svetu, kao što i njihovi roditelji vole njih.

Deca su predsedniku rekla da nisu prvi put u Beogradu, a predsednik je istakao da ne želi da preteruje, ali da je Beograd lepši i veći od mnogih gradova na prostoru bivše Jugoslavije.

Na pitanje jednog dečaka da li veruje u Božić Batu, predsednik je rekao da bi voleo da veruje, a da ne želi da se čini preteranim kada kaže da najviše voli rad.

Jedna od tema razgovora predsednika Vučića sa srpskom decom iz Hrvatske je bio sport. Rekli su mu da navijaju za Crvenu zvezdu, kao i da su obišli stadion tog tima u Beogradu.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Na kraju predsednik Vučić je deci darovao božićne paketiće, a oni njemu sliku na kojoj pše “Hristos se rodi” i fudbalski dres, za koji je primetio da će mu biti mali, ali da može da sačeka da njegov najmlađi sin Vukan poraste.

Predsednik je deci sugerisao šta treba da posete u Beogradu i pritom pomenuo Hram Svetog Save i, naravno, Narodni muzej.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar