Izvori iz Pentagona tvrde: Iranci raketom srušili ukrajinski putnički avion

Pentagon procenjuje da je avion oboren slučajno

Ukrajina
Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi)

Ukrajinski avion koji se u utorak srušio iznad Teherana u Iranu oborila je raketa, izjavili su za Newsweek izvori iz Pentagona, viši američki obaveštajac i iranski obaveštajac. 

Tri službenika su rekla kako je avion srušila ruska raketa, Tor-M1 zemlja-vazduh.

Pentagon procenjuje da je avion oboren slučajno. 

Projektili bili aktivni nakon napada?

Newsweek javlja kako je avion prestao da odašilje podatke nedugo nakon poletanja s aerodroma u Teheranu i nedugo nakon što je Iran lansirao rakete na vojne baze u kojima su američki vojnici u Iraku.

Izvor iz Pentagona veruje da su projektili bili aktivni nakon napada raketama na vojne baze SAD-a. 

Newsweek je kontaktirao američko centralno zapovedništvo ali su odbili da komentirišu situaciju.

Ranije danas su Ukrajinci izjavili da žele da istraže da li ima ostataka ruske rakete na mestu pada aviona njihove aviokompanije u Iranu.

Kijev je izjavio da istražuje nekoliko mogućih uzroka pada ukrajinskog zrakoplova, među kojima su raketni napad, sudar, eksplozija motora i terorizam.

Poginulo je 176 ljudi

Boeing 737 kompanije UIA srušio se u sredu ujutro nakon što je poleteo iz Teherana. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

UIA je objavila da je avion prošao zadnju tehničku kontrolu dva dana pre pada koji se dogodio jutro nakon iranskih raketnih napada na američke baze u Iraku. 

U padu aviona poginulo je 176 osoba. 82 su bili Iranci, 63 Kanađani, 11 Ukrajinci, 10 Šveđani, 7 Afganistanci i 3 Nemaca. 

Kada se radi o crnim kutijama koje sadrže podatke o letu i zapis iz kokpita, a koji mogu ponuditi ključne dokaze o padu, teško je da će se doći do njih.

Iz Irana su poručili da neće predati crne kutije ni Boeingu ni SAD-u iako su ih pronašli. 

Nije jasno radi li se o odluci povezanoj s eskalacijom sukoba SAD-a i Irana. No, kako kažu američki stručnjaci za avijaciju, ovo nije nužno izvan protokola. 

Budući da je avion pao u Iranu, Iran vodi istragu o padu, a u istrazi bi trebalo da učestvuje Ukrajina budući da je avion i osoblje njihovo. 

Kanadske i švedske vlasti su pozvane da učestvuju u istrazi, poručili su iz Irana. Navodno su se već jednom njihovi stručnjaci sastali, ali nije bilo daljnjih detalja. 

Izvor: Index.hr

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar