Iran priznao: “Oborili smo avion, neoprostiva greška!”

Iranska vojska je uputila izvinjenje, navodeći da će usavršiti svoje sisteme da bi se sprečilo da se ovakve tragedije više ne ponove

Boing 737
Tanjug/ AP Photo/Ebrahim Noroozi

Iran je danas objavio da je vojska te zemlje “nenamerno oborila” ukrajinski putnički avion, navodeći da je u pitanju bila ljudska greška.

U saopštenju iranske vojske se navodi da je greškom procenjeno da je avion “neprijateljska meta” pošto se letelica okrenula ka “osetljivom vojnom centru” Revolucionarne garde.

“U tim uslovima, zbog ljudske greške, avion je nenamerno pogođen”, navodi se u saopštenju i ističe da će odgovorni biti procesuirani, prenosi AP.

Iranska vojska je uputila izvinjenje, navodeći da će usavršiti svoje sisteme da bi se sprečilo da se ovakve tragedije više ne ponove.

Priznanje je usledilo nakon što su američki i kanadski zvaničnici naveli da je “vrlo verovatno” da je iranska protivavionska raketa oborila avion, što je Teheran u početku negirao, nazivajući te navode “velikim lažima”.

Da je avion greškom oboren potvrdio je na Tviteru i predsednik Irana Hasan Rohani, ukazujući da je reč o “neoprostivoj grešci”.

“Ovo je tužan dan. Preliminarni zaključci interne istrage Oružanih snaga: Ljudska greška u vreme krize izazvane američkim avanturizmom dovela je do katastrofe”, napisao je na Tviteru iranski šef diplomatije Muhamad Džavad Zarif. 

Zarif je uputio saučešće i izvinjenje porodicama žrtava.


Avion je oboren u sredu, nekoliko sati nakon iranskog raketiranja dve vojne baze u Iraku koje koriste američke snage, što je bila odmazda za ubistvo najmoćnijeg iranskog generala Kasema Sulejmanija.

AP konstatuje da će ovo priznanje Irana najverovatnije izazvati negativna osećanja javnosti prema vlastima pošto su Iranci stali uz svoje lidere nakon ubistva Sulejmanija.

U nesreći je poginulo 176 putnika i članova posade, većinom državljana Irana ili Kanađana iranskog porekla, koji su se preko Ukrajine vraćali u Kanadu nakon praznika provedenih u Iranu.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar