Stranci hrle za doček Nove godine u Beograd, a Srbi se grabe za aranžmane u Italiji

U domaćim turističkim agencijama su najtraženiji aranžmani u trajanju od oko 5 dana

Nova godina
Unsplash/Element5 Digital

Veliki broj građana Srbije odlučuje da se da novogodišnje praznike provede u nekoj od evropskih prestonica, neretko i na daljim putovanjima, a pred kraj ove godine planul” su aranžmani za Italiju, naročito Toskanu ali i Rim, dok takođe veliko interesovanje vlada i za Pariz, Berlin, Barselonu…

Kako kažu u turističkim agencijama, najprodavaniji su aranžmani koji uključuju autobuski ili avionski prevoz u trajanju od oko pet dana.

U Turističkoj agenciji “Viva Travel” rekli su da su aranzmani za Italiju već rasprodati i da je najviše zainteresovanih bilo za Toskanu, ali i Milano i Rim.

Takođe, rasprodati su aranžmani za novogodišnje praznike u Berlinu, Parizu.., a veliko interesovanje vladalo je za Atinu, Solun, Budimpeštu…

U toj agenciji kažu da se veliki broj ljubitelja putovanja aktivira”tek u drugoj polovini mesec, te da su im na raspolaganju i “last minute” ponude.

U turističkoj agenciji “Argus tours” kažu da su najtraženije i najviše prodavane u vreme praznika evropske destinacije, a najveće interesovanje ljubitelja putovanja vlada za Italiju, Mađarsku, Austriju, Sloveniju, Grčku…

Uglavom je reč o aranžmanu koji traje tri do četiri dana i podrazumeva autobuski prevoz.

U ovoj agenciji Tanjugu su rekli da su svi aranzmani popunjen i da nema last minut ponuda.

U agenciji “Big Blue” kažu da svake godine primećuju razliku u navikama u putovanjima pa tako naši građani odlaze na sve krajeve sveta – od banja i skijalista u Srbiji do dalekih destinacija poput Kube, Meksika, Indije, Šri Lanke, Tajlanda.

“Mahom smo sve destinacije rasprodali za ove praznike, a već 25. decembra krenuli su prvi polasci ka dalekim krajevima sveta, najpre ka Indiji i Nepalu”, kažu u ovoj agenciji za Tanjug.

Omiljeni aranzmani su za destinacije koje imaju čarter letove – Malta, Sarm el Sheik, Hurgada, Dubai, Sri lanka, Tajland, Kuba, Maldivi.

Takođe, aktuelni su i evropi gradovi i to uglavnom Barselona, Rim, Madrid, Pariz, Atina, Istanbul.

“Do destinacija u zemlji i regionu, nasi putnici stizu organizovanim autobuskim prevozom ili svojim autom, dok za sve druge destinacije imaju avio prevoz uz pratnju vodiča. Na turama se prevoz između gradova i lokaliteta odvija brodom, vozom ili autobusom“, navode u ovoj agenciji.

Kada je reč o evropskim destinacijama, najčešće se zadržavaju pet do sedam dana, a na daljim turama od 10 do 15 dana.

U agenciji “Oktopod travel” ističu da su njihovi klijenti pretežno zainteresovani za obilazak popularnih evropskih gradova kao što su Prag, Milano, Toskana, Beč koji se vec godinama unazad smatra jednom od najlepše uređenih novogodišnjih destinacija, a izuzetno je popularan i Istanbul koji će posetiti nekoliko stotina putnika u organizaciji ove agencije.

Kažu da imaju i specijalne i last minute ponude o kojima se svi zainteresovani mogu informisati na sajtu te agencije.

Ipak, veliki broj stranih turista, pretežno iz regiona, provešće novogodišnju noć u Beogradu.

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović kaže da se tradicinalno kao i svake godine i ove veliki broj stranih turista odlučio da Novu godinu dočeka u srpskoj prestonici.

“U Beogradu su kapaciteti maltene popunjeni, ali i na planinama na kojima, takođe, za njih ima dobrog sadržaja“, kaže Labović.

Najbrojniji su godinama unazad u Srbiji bili turisti iz regiona, naročito Slovenije, Hrvatske, BiH, Bugarske, Rumunije…

Primetno je da je sve više turista iz Nemačke, Turske, Grčke, Kine za vreme novogodišnjih praznika poslednjih godina, kaže sagovornica Tanjuga.

Osim što su zaintersovani za gastronomiju i kulturno istorijske znamenitosti, često odluče i da vreme provedeno u Srbiji iskoriste i da se odmore i relaksiraju u nekom od spa – centara i banjama.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar