“Sulejmani je bio neposredna opasnost za SAD”

Tramp je danas ovim rečim branio svoju odluku o ubistvu iranskog generala

Donald Tramp
Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Američki predsednik Donald Tramp branio je danas svoju odluku da se ubije Kasem Sulejmani, tvrdeći da je taj istaknuti iranski general predstavljao neposrednu opasnost po SAD.

“Mediji koji plasiraju lažne vesti i njihovi demokratski partneri snažno pokušavaju da utvrde da li je ili ne budući napad teroriste Sulejmanija bio ”neposredan” i da li je moj tim po tom pitanju imao isto mišljenje. Odgovor na oba pitanja je DA, ali to zapravo i nema veze imajući u vidu njegovu užasnu prošlost”, napisao je Tramp na Tviteru.

Tramp je prvobitno umesto reči “neposredan”(imminent) napisao “eminentan” (eminent), ali je kasnije to ispravio.


Od kako su potvrdili da je Sulejmani ubijen u američkom napadu dronom kod Bagdada, zvaničnici američke administracije su tvrdili da su delovali zbog neposrednog rizika od napada na američke diplomate i vojnike u Iraku i regionu.

Demokrate i nekoliko republikanaca u Kongresu su doveli u pitanje opravdanost napada i istakli da nisu o tome detaljnije obavešteni, navodi Rojters.

Tramp je prošle nedelje izjavio da je Iran planirao da napadne četiri američke ambasade pre nego što je Sulejmani ubijen 3. januara.

Američki ministar odbrane Mark Esper je, međutim, juče rekao da nije video konkretan dokaz obaveštajnih službi da Iran planira napad na četiri američke ambasade.

“Predsednik je rekao da bi verovatno moglo biti novih napada na ambasade. Delim to mišljenje”, rekao je Esper za Si-Bi-Es.

On je pak dodao da Tramp nije naveo konkretan dokaz.

Na pitanje da li su obaveštajne službe ponudile konkretan dokaz na to, Esper je odgovorio: “Nisam video nijedan kada je reč o četiri ambasade”.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar