“Kad bi Srbija donela Zakon kao u CG bila bi kriza kao oko Irana”

Oni, kako navodi, čak i ne pitaju šta potpisuju

Ivica Dacic
TANJUG / RADE PRELIC

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je za vreme predsednika Srbije Borisa Tadića postojala namera da se i u Srbiji donese zakon o verskim zajednicima, ni približno sličan crnogorskom Zakonu o slobodi veroispovesti, ali da su se tada tome protivile SPC, ali i katolička i evagelistička crkva i islamska verska zajednica.

“Oni su bacili anatemu na Božidara Ðelića zbog donošenja tog zakona”, rekao je Dačić na TV Hepi i naglasio da se u Srbiji vraća imovina crkvama, dok se u Crnoj Gori odvija nacionalizacija, odnosno podržavljenje crkvene imovine, kao što je bilo posle 1945. godine.

Dačić je rekao se niko iz EU ne oglašava za prava 29 odsto Srba u Crnoj Gori i navodi da bi bila kao kriza oko Irana da Srbija donese zakon o slobodi veroispovesti na način kao što ga je usvojila Crna Gora.

“Zamislite kada bi Srbija sada donela zakon gde bi verske zajednice bile regulišane na način kao u Crnoj Gori, da mi sad možemo da raspolažemo biskupijom ili možda da raspolažemo džamijama ili sinagogama ovde u Srbiji. To bi bila kao kriza oko Irana”, rekao je Dačić.

Dačić kaže da je vlast u Crnoj Gori potpisala sve što su mogli da potpišu poslednjih 20, 30 godina protiv interesa Srbije.

Oni, kako navodi, čak i ne pitaju šta potpisuju.

Kaže da je njegova izjava da je zadatak Srbije da razbije agenture crnogorskih službi koje deluju iz Srbije protiv interesa srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori, okarakterisana kao fašistička.

“A nije fašizam da se ukinu prava 30 odsto građana Crne Gore? Nije fašizam što neko ne može da se zaposli u državnoj službi”, upitao je Dačić.

Podseća da je na poslednjem popisu stanovništva u Crnoj Gori 29 odsto stanovništva se izjasnilo da su Srbi, 42 odsto da im je maternji jezik srpski, više od 70 odsto su pravoslavne vere.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar