Novi sultan Omana ministar kulture Hetan bin Tarik Al SAid

Omanska državna televizija saopštila je da su vlasti otvorile zapečaćeno pismo sultana Kabusa, u kojem je imenovao svog naslednika

Oman
Tanjug/ AP Photo/Kamran Jebreili

Omanski zvaničnici danas su objavili da je ministar kulture Hetam bin Tarik Al Said imenovan za novog vladara te arapske zemlje i naslednika dugogodišnjeg vladara Sultana Kabusa bin Saida, koji je juče preminuo.

Omanska državna televizija saopštila je da su vlasti otvorile zapečaćeno pismo sultana Kabusa, u kojem je imenovao svog naslednika, ne dajući detalje, a ubrzo nakon toga objavljeno je da je Hajtam bin Tarik Al Said novi sultan.

Al Said, koji je obavljao funkciju ministra za nacionalnu baštinu i kulturu, često je igrao važnu diplomatsku ulogu, predstavljajući Oman u inostranstvu i dočekujući strane zvaničnike u svojoj zemlji.

Zbog smrti starog sultana Kabusa, u ovoj državi koja se nalazi u Persijskom zalivu, proglašena su tri dana žalosti, a zastave će biti spuštene na pola koplja 40 dana.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Kamran Jebreili

Kabus je bio monarh koji se najduže nalazio na vlasti na Bliskom istoku, a podržavao ga je Zapad.

Na vlast je došao nakon državnog udara 1970. godine uz pomoć Velike Britanije.

Školovan u Britaniji, Kabus je reformisao naciju koja je imala samo tri škole i niz strogih zakona koji su zabranjivali upotrebu struje, radija, naočare, pa čak i kišobrane kada je došao na vlast.

Za vreme njegove vladavine, Oman je postao poznat kao turistička destinacija i ključni sagovornik na Bliskom istoku. Međunarodno je bio poznat po svom diplomatskom balansiranju u nestabilnom Perzijskom zalivu, a je često služio i kao medijator između Irana i SAD.

Povodom njegove smrti oglasili su se bivši predsednik SAD Džordž Bush i ministar spoljnih poslova UAE Anvar Gargaš, izražavajući žaljenje.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar