Od Studenice iz Kalifornije 30 stipendija akademcima u Srbiji

Pravo da se prijave na konkurs imali su studenti završnih godina državnih fakulteta u Srbiji koji nisu u radnom odnosu

Stipendija
Pixabay

Zadužbina Studenica iz San Rafaela u Kaliforniji dodelila je 30 stipendija najtalentovanijim srpskim studentima u Srbiji, za školsku 2019/2020. godinu. Uručivanje je zakazano za 20. decembar 2019. u Bibiloteci grada Beograda. Svaki izabrani akademac dobiće 120.000 dinara  na godišnjem nivou, a stipendije će im se isplaćivati mesečno.

“Odluka o izboru  je bila zaista veoma teška, jer je bilo puno više kandidata koji zavređuju stipendiju, nego što je broj stipendija koje dodeljuje Zadužbina Studenica. Nastojali smo  da obuhvatimo što više različitih fakulteta i odseka, kao i da studenti budu iz cele Srbije”, izjavila je za portal Nasiusvetu.com dr Slavka Drašković podpredsednica Zadužbine i šef predstavništva u Beogradu.

Ona je podsetila da  pored visokog proseka na studijama, i skromne materijalne situacije kandidata, pravo da se prijave na konkurs imali su studenti završnih godina državnih fakulteta u Srbiji koji nisu u radnom odnosu”. Prilikom odlučivanja, napomenula je sagovornica portala nasiusvetu.com, posebna pažnja bila je posvećena vannastavnim aktivnostima kandidata, te njihovim volonterskim i dobrotvornim angažovanjima u zajednici, kao i idejama koje su naveli o povezivanju matice i dijaspore, a vrednovane su takođe i ideje kako bi se uključili u Alumni klub Zadužbine Studenica”.

“Početkom 2020. godine biće raspisan poseban konkurs za još 10 dodatnih stipendija srpskim studentima iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske”, dodala je dr Drašković.

Zadužbina Studenica je privatnog karaktera  i od osnivanja 1993. godine je među najvećim izvorima stipendiranja srpskih studenata. Oko 2.000 stipendija je dodeljeno do danas, uključujući i 300 stipendija za postdiplomske studije na naboljim univerzitetima u SAD tokom devedesetih godina prošlog veka.

Zadužbinu su osnovali ugledni američki državljani srpskog porekla. Ideja vodilja im je bila: “Koristimo svoje iskustvo kako bismo pomogli mladim naraštajima da postanu i sami uspešni i da sačuvaju i promovišu vrednosti i nasleđe uz koje smo i mi odrasli”.

Nadaju se da će generacije koje dolaze, inspirisane našim radom, nastaviti da brinu o mlađim generacijama i pomažu im, i da će se ta tradicija nastaviti iz generacije u generaciju.

Osnivači su:  Miroslav Majkl Đorđević i njergov otac Dragoslav, Viktor Ćelović,  Momčilo K. Tasić i Bora M. Vuković.  Danas je među živima jedino Miroslav Majkl Đorđević i on je predsednik Zadužbine Studenica, izvršni podpredsednik je Mirjana Samardžija, podpredsednice Dušica Protić i dr Slavka Drašković.

Izvor: Naši u svetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar