Crna Gora: Bez glasova opozicije Odbor podržao Predlog spornog zakona

Članovi Odbora iz opozicije nisu učestvovali u glasanju

Podgorica

Foto: Youtube printscreen

Članovi Odbora za ljudska prava i slobode, iz vladajuće koalicije predložili su Skupštini da usvoji Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori.

Članovi Odbora iz opozicije nisu učestvovali u glasanju.

Prethodno je rektor cetinjske bogoslovije Gojko Perović na sednici Odbora od vlade tražio da povuče taj predlog i da sa svim crkvama i veskim zajednicama uđe u dijalog.

Konstruktivnim dijalogom bi se, kako je kazao, nov predlog zakona obezbedio za šest meseci.

“Ako je vladi stalo prihvatiće naš stav i povući zakon i započeti dijalog sa crkvama i verskim zajednicama”, poručio je Perović.

Perović je, kako prenose podgoričke Vijesti, pitao da li predsednik države shodno Ustavu može da uzima na sebe pravo da osnuje ili obnovi crkvu.

Odbacivši optužbe vlade da su protiv dijaloga, Perović je rekao da se predloženim zakonom atakuje na svojinu SPC.

Sednici prisustvuju predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Crnogorske pravoslavne crkve, Islamske zajednice, Jevrejske zajednice, Katoličke crkve…

Perović je kazao da se slaže s primebama opozicionog Demokratskog fronta da se SPC izjednači sa zajednicom koja je delovanje prijavila 2000. godine – nekanonskom Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

Poslanik DF, Slaven Radunović je pitao zašto su iz Odbora pozvali Crnogorsku pravoslavnu crkvu “koja je pseudoreligijska organizacija, kakvih ima još u Crnoj Gori”, i da se time vrši pritisak na rad Odbora.

Predsednik odbora Halil Duković je odgovorio da je smatrao da se treba čuti reč svih relevantih verskih zajednica.

Milutin Ðukanović (DF) je tražio da se prekine sednica dok se o ovoj temi prvo ne izjasni Zakonodavni odbor, koji zaseda sutra.

Duković je kazao da u Poslovniku Skupštine ne postoji uredba prema kojoj rad jednog odbora može uticati na rad drugog odbora.

“Niste vi vojnik koji mora da sprovodi lude naume šefa partije”, rekao je Ðukanović.

Poslanici DF-a, inače, na sednicu su doneli po glavicu belog luka koje drže na stolu…

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka je kazao da je reč o liberalnom zakonskom tekstu koji svima garantuje najviši stepen sloboda.

Božo Bojović iz nekanonske CPC je kazao da podržavaju predlog zakona, istakavši da će njime imovina koja je nezakonito prepisana SPC biti ponovo ozakonjena na crnogorsku državu.

Fuad Čekić iz Islamske zajednice je rekao da je zakon neophodan, navodeći da bi njime, između ostalog, trebalo detaljnije obrazložiti u kojim slučajevima će biti oslobođeni plaćanja poreza.

Kancelar Kotorske biskupije Robert Tonsanti je ocenio da je ova verzija zakona unapređena ali da bi je trebalo jos doraditi.

“Smatramo da bi bilo korisnije pristupiti jos većem stepenu dijaloga i produbiti predlog zakona” .

On je predložio da se donese Lex specialis za pitanje imovine.

Ðorđe Raičević iz Jevrejske zajednice kazao je da bi trebalo preciznije definisati prava verskih zajednica u okviru poreskog sistema.

“Zakon u globalu podržavamo, jer se ne razlikuje mnogo od ugovora koji imamo potpisan sa vladom”, kazao je Raičević.

Potpredsednik vlade i ministar pravde Zoran Pažin je kazao da ne bi umanjivao značaj dosadašnjeg dijaloga između vlade i Mitropolije, jer je bio koristan za obe strane.

“Jedan broj stavova Mitropolije je uvršten u ovaj Predlog zakona na moju sugestiju. Nije dobro da se gnijevimo. Gordost je smrtni greh u hrišćanstvu”.

Pažin je govoreći o upisu veskih zajednica u javni registar, istakao da mu nije jasno zašto SPC godinama ne želi da se upiše u registar.

Povodom traženog Lex specialis o imovini, kazao je da već imamo Zakon o svojinsko pravnim odnosima kojim se uređuje i pitanje svojine, ali da Zakon o slobodi veroispovesti prepoznaje samo imovinu do 1918. godine kao odraz specificnih crnogorskih okolnosti.

“Ni sada ne bežimo od dijaloga. I Zakon kad se usvoji kakav god bio njegov sadržaj… biće potrebno razgovarati. Spremni smo na taj dijalog”, poručio je Pažin.

On je kazao da treba nastaviti dijalog i oko oslobađanja od poreza i poreskih olakšica za verske zajednice.

Gojko Perović je odgovorio da Pažin nije imao tremu dok je u izlaganju zaobilazio istinu.

“O ovom Predlogu zakona smo pričali samo jednom, pre mjesec dana”, rekao je Perović, navodeći da nisu dobili poziv ni za jedan od sedam okruglih stolova koje je pomenuo Pažin.

Istakao je da ne omalovažava ranije sastanke, ali da su tad pričali o prošlosti, Pažinovom duhovnom promišljanju.

“Šetali smo po manastirskm groblju, popili ste kafu i bili na ručku”, kazao je Perović i istakao da ovo nije ni vremenski ni po sadržaju vreme za ovaj zakon.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar