Vesić: “Konačno počinje izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu”

Zamenik gradonačelnika je dodao da će nova fabrika "pokupiti" sve otpadne vode sa područja južnog dela grada Sremčica - Železnik - Žarkovo - Banovo brdo - Senjak

Goran Vesić
Printscreen/Youtube

Do kraja ove sedmice u Vladi Srbije biće potpisan sporazum o projektovanju, finansiranju i izgradnji prve faze fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, vrednosti 271,7 miliona evra, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić, navodeći da će izgradnja te fabrike trajati oko dve godine.

Vesić je na TV Pink podsetio da će sporazum biti potpisan sa kineskom kompanijom CMEK na osnovu Memoranduma o razumevanju koji je 2018. godine u Pekingu potpisao predsednik Aleksandar Vučić.

“Konačno počinje izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu. Trećina Beograda nema kanalizaciju, a sva naša kanalizacija, bez ikakve prerade, izliva se direktno u Savu i Dunav. Imamo preko 100 izliva kanalizacije u naše reke”, kazao je Vesić dodajući da je to i odgovor na pitanje zašto se u gradu tokom leta oseća neprijatan miris kada padne vodostaj reka.
Kako je naveo, Fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom selu pokrivaće područje na kome živi 1,5 miliona stanovnika, a kada bude puštena u rad biće smanjen direktan izliv kanalizacije u Dunav i Savu za oko 80 odsto.

Vesić je dodao da će nova fabrika “pokupiti” sve otpadne vode sa područja južnog dela grada Sremčica – Železnik – Žarkovo – Banovo brdo – Senjak, zapadnog dela grada Novi Beograd – Zemun i centralnog dela Starog Beograda.

“Gradimo nedostajuće kolektore, tunele i crpne stanice kojima će se upotrebljene vode dovesti do buduće fabrike za prečišćavanje otpadnih voda na lokaciji Veliko Selo”, naveo je zamenik gradonačelnika.

Projekat će biti realizovan u dve faze, a u prvoj fazi gradiće se nedostajeći delovi Interceptora, sa deonicom tunela Hitna pomoć – Venizelosova.

Takođe, biće rekonstruisana kanalizaciona crpna stanica “Mostar” koja će prepumpavati otpadnu vodu iz južnog dela grada, podslivova Železnik, Banovo brdo, Topčider i Senjak, a biće izgrađena kanalizaciona crpnu stanica “Ušće – Nova” sa sifonom dužine oko 500 metara prečnika Fi 4000 ispod reke Save, koja će prepumpavati otpadnu vodu iz zapadnog dela grada, Novi Beograd i Zemun, do veze sa Interceptorom.

U prvoj fazi fabrika za preradu otpadnih voda “Veliko selo” gradiće se sa mehaničkim tretmanom koji podrazumeva prepumpavanje i prečišćavanje na grubim i finim rešetkama, uklanjanju peska, suspendovanih materija i masti u aerisanim peskolovima.
Zamenik gradonačelnika je kazao da će u drugoj fazi, koja još uvek nije ugovorena, fabrika za preradu otpadnih voda dobiti primarni tretman, koji podrazumeva izdvajanje mulja u primarnim taložnicima i sekundarni tretman, koji će uključiti biološko uklanjanje azota i fosfora naprednim postupcima na bazi aktivnog mulja kao i izdvajanje mulja u sekundarnim taložnicima.

Kako je naveo, moguć je i tercijalni tretman u budućnosti, imajući u vidu pooštrenje zahteva zakonske regulative.

Vesić je najavio da će Beograd graditi još četiri manje fabrike za preradu otpadnih voda, odnosno onih 20 odsto koje se neće prerađivati u Velikom selu i pojasnio da su to bitno manja postrojenja koja grad može i sam da finansira.

“Upravo projektujemo fabriku za preradu otpadnih voda u Batajnici, a sa Evropskom investicionom bankom pregovaramo o projektovanju i izgradnji fabrika za preradu otpadnih voda u Ostružnici i Obrenovcu, kao i o izgradnji kanalizacije u Kaluđerici”, naveo je Vesić.

Kako je kazao, prvi put u istoriji Beograd će prerađivati svoje otpadne vode i neće uništavati dve reke na kojima živi.

Govoreći o infrastrukturnim projektima u prestonici Srbije, Vesić je podsetio da u ovom trenutku ima preko 40 infrastrukturnih radova u Beogradu, kao i da je pre dva dana najavio da će kompanije koje kasne sa radovima u gradovima biti stavljene na crnu listu, što je izazvalo velike reakcije.

Prema njegovim rečima, ono što je posao kompanija je da što pre uradi ono na šta se obavezala.

“Grad ne kasni ni jedan jedini dan sa plaćanjem, očekujemo od njih da rade u roku, razumemo da postoje i opravdani razlozi kada dođe do nepredviđenih situacija, ali obaveza im je da završe u roku”, kazao je Vesić.

Istakao je da grad neće dopustiti da se kasni sa radovima i dodao da su kompanije obavezne da preuzete obaveze završe u roku.
Kako je naveo, te kompanije su dale ponudu, koju je grad prihvatio i moraju da ispune rokove ili ubuduće neće biti u mogućnosti da učestvuju na novim tenderima.

Vesić kaže da će radovi u Karađorđevoj ulici biti gotovi do 31. januara, dok će Savski trg biti završen sredinom godine.

Savski trg, podsetio je zamenik gradonačelnika, postaje pešačka zona, saobraćaj će ići po obodima, na sredini će biti spomenik Stefanu Nemanji, a na peronima iza železničke stanice biće ukrštanje dve linije metroa.

Upitan da prokomentariše navode u medijima da je spomenik Pobednik otet i da neće biti vraćen, Vesić kaže da će taj spomenik biti vraće na Kalemegdan, na Sretenje – 15. februara i dodaje da je taj spomenik simbol Beograda, koji bdi i čuva naš grad već 91 godinu, ali da je bio u lošem stanju i da je bila neophodna njegova restauracija.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar