Mitropolit Amfilohije: Molim poslanike da ne izglasaju zakon, poslušajte glas naroda

On ističe da se stara latinska poslovica "Vox populi - Vox Dei" (glas naroda - glas Božiji) potvrdila u Nikšiću

Mitropolit Amfilohije
printscreen/youtube

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zamolio je poslanike Skupštine Crne Gore, naročito opozicione, da sutra ne učestvuju u raspravi i izglasavanju Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

“Očekujemo i od poslanika koji pripadaju Rimokatoličkoj crkvi i Islamskoj verskoj zajednici da ne daju legitimitet i ne podrže ovaj Predlog zakona, jer svojim učestvovanjem podržaće uskraćivanje Pravoslavnoj crkvi – najbrojnijoj vjerskoj zajednici u Crnoj Gori, onih prava koje imaju njihove verske zajednice koje su ostvarile kroz potpisivanje ugovora Vlade Crne Gore sa Vatikanom, Islamskom verskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom”, naveo je Amfilohije u izjavi za javnost.

On ističe da se stara latinska poslovica “Vox populi – Vox Dei” (glas naroda – glas Božiji) potvrdila i ovih dana u nikšićkom Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, pored njegovog Svetog Ćivota.

“Glas naroda je pokazao vernost zaveštanju Svetog Vasilija, Svetog Petra, Kralja Nikole i ostalih vladara koji su kroz istoriju prilagali i ostavljali svoja dobra Crkvi Pravoslavnoj i vernom narodu”, naglašava Amfilohije.

Taj glas naroda Božijeg, kako je najavio, Pravoslavna crkva će sutra na čelu sa svojim episkopima, svim sveštenstvom i monaštvom, posvedočiti i pred Skupštinom Crne Gore, gde će još jednom biti pročitana Svetovasilijevska poruka.

Ovim činom, naglasio je, želimo da pozovemo narodne poslanike da i oni ispoštuji glas naroda.

“Posebno ćemo se obratiti članovima Zakonodavnog odbora da saglasno Ustavu Crne Gore, saglasno zakonima koji vladaju u modernim evropskim državama, saglasno celovitosti preporuka Venecijanske komisije, donese odluku kojom će predloženi Zakon o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica biti povučen iz skupštinske procedure”, rekao je mitropolit.

Tako bi se, smatra on, stvorili uslovi da se pripremi novi koji bi uključivao da, prvo, u samom nazivu Zakona vrati Crkvi svoje ime, a ne da kao u predloženom Zakonu Crkvu lišava vekovnog imena i njenog identiteta.

“Drugo, zakonske odredbe kojim bi se omogućio povraćaj imovine koju je bezbožna, anticrkvena, komunistička vlast otela i opljačkala od Crkve, saglasno zakonu koji je još 2000. godine usvojila Skupština Crne Gore, a zatim ga i poništila”, kaže Amfilohije i kao treće navodi da se ispoštuje vekovni kontinuitet tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Crnoj Gori.

“Ovo su samo neki od razloga zbog kojih bi ovaj Predlog zakona morao biti povučen kako bi se pripremio novi kroz inkluzivan, institucionalan i transparentan dijalog koji je u pripremi ovog izostao”, kaže mitropolit crnogorsko-primorski.

Još jednom apelujemo, ističe Amfilohije, da ovako osetljiv i kompleksan Zakon mora biti usaglašen sa savremenim međunarodnim evropskim zakonima koji garantuju pravo na privatnu i kolektivnu svojinu svima pa i Crkvama i vjerskim zajednicama.

“Crkva će saglasno Ustavu Crne Gore i zakonima međunarodne zajednice preuzeti sve zakonske mere za očuvanje svog kontinuiteta, identiteta i svojih vekovnih prava, kako bi sprečila primenu marksističko-staljinističkog zakonodavstva na kome se očevidno zasniva ovaj Predlog zakona”, zaključio je u izjavi za javnost mitropolit crnogorsko-primorski dr Amfilohije.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar