Dodik uputio reči podrške Irineju: “SPC čuva nacionalni identitet”

Istakao je da je sa patrijarhom razgovarao o potrebi jedinstvenog nastupa i delovanja.

Milorad Dodik

Youtube printscreen

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je patrijarhu srpskom Irineju preneo pozdrave naroda iz Republike Srpske koji vrlo dobro zna da bez Srpske pravoslavne crkve nema ni slobode za srpski narod.

Dodik je istakao da su Srbi u Republici Srpskoj ostali verni SPC, veri i krsnoj slavi, kao najvažnijim elementima srpskog identiteta.

“Mi smo naučili i znamo kroz istoriju da se bez naše Srpske pravoslavne crkve sigurno ne bi očuvao srpski nacionalni identitet. Znamo i veoma smo dobro naučili tu lekciju, da bez crkve i naše države nema ni slobode za srpski narod. I to vidimo svuda gde Srbi žive izvan Republike Srpske, izvan Srbije, da su Srbi izloženi različitim procesima osporavanja, omalovažavanja i otimanja”, rekao je Dodik u Srpskoj patrijaršiji, preneli su banjalučki mediji.

Istakao je da je danas sa patrijarhom Irinejom razgovarao upravo o tim izazovima i potrebi jedinstvenog nastupa i delovanja.

“Za narod koji su kroz istoriju pokušali da podele kvalifikacijama da postoje nekakvi hrvatski, bosanski i ne znam kakvi Srbi, nije bilo moguće sprovesti takvu monstruoznu ideju”, ocenio je Dodik.

On je naglasio da su Srbi u Republici Srpskoj ostali deo jedinstvenog srpskog naroda i da, imajući u vidu srpski identitet, crkvu, jezik, pismo, krsnu slavu, veru i sve što je u osnovi tog identiteta, ne može da bude nikakvih granica koje bi mogle taj identitet da razore ili ga omalovaže.

Dodik je poručio da ga veoma raduje što će patrijarh srpski Irinej doći u Republiku Srpsku 9. januara i prisustvovati obeležavanju Dana Republike, što je za srpski narod veoma važno.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar