Mediji spekulišu o novom izaslaniku EU za Balkan, odlično poznaje Srbiju

I mediji u Srbiji su poslednjih meseci nagoveštavali da bi upravo slovački karijerni diplomata trebalo da dođe na to mesto

EU zastava
Unsplash/François Genon

Odlazeći ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak kandidat je za mesto prvog specijalnog izaslanika EU za Zapadni Balkan, prenosi EUraktiv.

Kao dobar poznavalac prilika i iskusni političar već je obavljao više važnih funkcija na ovim prostorima – bio je na dužnosti specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini u periodu od 2006. do 2009. i kratko je radio u Evropskoj službi za spoljne poslove.

Šef diplomatije Hrvatske, zemlje koja predsedava EU Gordan Grlić-Radman je istakao da bi Lajčak bio pogodan za tu poziciju, prenosi slovačka agencija TASR.

“Zna jezik i zemlje regiona. Ima iskustva, što ga čini dobrim kandidatom za tu poziciju”, rekao je.

Mediji u Srbiji su poslednjih meseci nagoveštavali da bi upravo slovački karijerni diplomata trebalo da dođe na to mesto koje bi Evropska komisija trebalo da uspostavi u koordinaciji sa Evropskom službom za spoljne poslove (EEAS).

Iz kancelarije šefa slovačke diplomatije posle tih medijskih napisa poručili su da bi postavljanje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan bio pozitivan signal zemljama regiona da je EU i dalje angažovana na tom području.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar