Zdravković: I borski aerodrom treba da uđe u sastav Aerodroma Srbije

Kako kaže, cilj jeste da svi aerodromi, osim aerodroma Nikola Tesla u Beogradu, uđu u sastav Aerodroma Srbije

Mihajlo Zdravković
Tanjug printscreen

Najbolja svetska praksa pokazala je da se aerodromima u jednoj državi najbolje upravlja sa jednog mesta, rekao je danas direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković i izrazio očekivanje da će, pored aerodroma Konstantin Veliki, Morava, Rosulje i Ponikve, u nadležnost tog preduzeća preći i aerodrom u Boru.

“Ideja i namera jeste da aerodrom Bor uđe u sastav Aerodroma Srbije”, rekao je Zdravković Tanjugu.

Aerodromi Srbije su, ističe, osnovani sa ciljem da se celokupna aerodromska infrastruktura, koja je u vlasništvu Republike ili lokalnih samouprava stavi pod kontrolu Aerodorma Srbije.

Kako kaže, cilj jeste da svi aerodromi, osim aerodroma Nikola Tesla u Beogradu, uđu u sastav Aerodroma Srbije.

Govoreći o borskom aerodromu, kaže da postoji niz procedura i koraka koje je nephodno napraviti od strane lokalne samouprave, vlade i Aerodroma Srbije kako bi došlo do konačnog pripajanja.

“Nadam se da će Skupština grada Bora doneti takvu odluku i dati saglasnost da se aerodrom Bor pripoji Aerodormima Srbije”, kazao je i dodao da je već imao o tome razgovore sa gradonačelnikom Bora, kao i da formalna procedura tek treba da se sprovede.

Istočna Srbija, navodi Zdravković, treba da ima jedan takav aerodrom i upravo je Bor najprirodnije mesto s obzirom na to da postoji aerodrom u samom Boru.

Zdravković ističe da svakako ima prostora i za Vansi, koji upravlja beogradskim aerodromom Nikola Tesla, i Aerodrome Srbije koji će upravljati ostalim aerodromima, s obzirom na to da se širi tržište avijacije i raste broj putnika koji koriste vazdušni saobraćaj, kako u svetu, tako i kod nas.

“Nikola Tesla je najveći aerodrom koji ima Republika Srbija i on svakako ima svoj cilj i viziju razvoja. Aerodromi Srbije imaju cilj da manje aerodrome stave u funkciju i da njihova infrastruktra bude odgovarajuća kako bi mogli da prihvate avione. Naše je da stvorimo uslove, a same kompanije će te uslove prepoznati i početi da ih koriste”, naglasio je on.

Napominje da treba imati u vidu kod malih aerodroma da treba razviti i unutrašnji vazdužni saobraćaj i da ga zato treba podsticati.

Podsećanja radi, aerodrom u Boru je izgrađen pre 35 godina i to je jedan od retkih civilnih aerodroma sa betonskom pistom, pored aerodroma u Beogradu, Nišu i Vršcu.

Takođe, predviđeno je da se borski aerodrom u narednom periodu izmesti na novu lokaciju zbog otvaranja novog rudnika bakra i zlata “Čukaru Peki” kod Bora u sastavu Ziđina.

Borski aerodrom registrovan je sada za letilice koje mogu da prime do šest tona tereta i 72 putnika, a izuzetno je pogodan za čarter letove.

Sa svim pratećim objektima prostire se na oko 60 hektara.

Izgradnja aerodroma je završena 1986 godine, sa pistom presvučenom tzv suvim asfaltom dužine 1.080 metara i 30 metara širine, a izgrađena je i upravna zgrada sa hangarom.

Da bi se podigao na viši nivo neophodno je da se pista produži za još 800 metara. U izgradnji aerodroma učestvovala je Vojska Srbije i RTB Bor.

Do sada nije korišćen za civilni već samo za sportski saobraćaj, a ubraja se medu najbolje sportske aerodrome u Jugoistočnoj Evropi.

 

Vlasništvo aerodroma Rosulje i Ponikve preneto na državu

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas sa predstavnicima Kruševca i Užica ugovore o prenosu vlasništva aerodroma Rosulje i Ponikve na Republiku.

Foto: TANJUG/ Kabinet potpredsednice Vlade/ M. Mircetic

Mihajlović je podsetila da je to već urađeno sa niškim i aerodromom u Kraljevu i izrazila očekivanje da će u sastavu Aerodroma Srbije biti i borski aerodrom.

“Očekujem da bude i borski aerodrom, kao i da radimo novi borski aerodrom”, rekla je Mihajlović.

Ministarka je potpisala ugovore u Vladi Srbije sa zamenicom gradonačelnika Kruševca Vesnom Lazarević i gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem.

Ministarka je istakla da je država nastavila sa praksom da se, pored ulaganja beogradski aerodrom Nikola Tesla, podižu i drugi aerodromi u Srbiji.

Podsetila je da je to učinjeno već sa aerodromima u Nišu i Kraljevu i istakla da će, pored današnjeme prenosa, to biti urađeno sa još nekoliko manjih aerodroma koji će biti u sastavu Aerodroma Srbije.

“Pokazalo se jasno da je mnogo jednostavnije i mnogo bolje kada pod okriljem jednog preduzeća Aerodromi Srbije možemo da nađemo dovoljna finansijska i druga sredstva kako bismo mogli da uložimo u male aerodrome”, naglasila je Mihajlović.

Dodaje da će država tako omogućiti lokalnim samoupravama da pored razvijenih puteva i pruga mogu da imaju i razvijene male aerodrome koji su se pokazali kao potreba u svakom delu Srbije.

Drago mi je što smo zajedno sa Užicem i Kruševcem, ali ranije i sa Nišom i Kraljevom, našli zajednicke jezike i što je broj putnika na niškom aerodormu pokazao da smo sposobni da razvijemo i male aerodrome, naglasila je Mihajlović.

“Rosulje kod Kruševca svakako čeka oslobađanje industrijske zone i već ove godine smo obezbedili sredstva u budžetu Aerodroma Srbije za premeštanje. Što se tiče aerodroma Ponikve kod Užice, u nekoilko faza ćemo uložiti najmanje 10 miliona evra, a po procenama i blizu 20 miliona evra, kako bi Ponikve bile takođe razvijenaerodrom, pre svega, za turizam”, naglasila je Mihajlović.

Dodala je da na područuju Užica postoji ozbiljan potencijal za razvoj aerodroma.

Zamenica gradonačelnika Kruševca Lazarević je rekla da taj ugovor o preuzimanju aerodroma Rosulje označava početak ubrzanog razvoja Kruševca i zahvalila Ministarstvu građevinarstva, ministarki Mihajlović, kao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što su prepoznali strateške ciljeve razvoja lokalnih samouprava.

Ona je poručila da će grad Kruševac preduzeti sve da se realizuje danas potpisani ugovor i dodala da će prenos vlasništva aerodroma biti, posle početka gradnje Moravskog koridora, jedan od najvažnijih projekata.

Gradonačelnik Petković je, takođe, zahvalio ministarki Mihajlović, premijerki Ani Brnabić i predsedniku Vučiću što su izašli u susret zahtevu grada Užica da se prenese vlasništvo aerodroma na Republiku.

“Pokušali smo u prethodnih desetka godina da aerodroma stavimo u punu funkciju i da pronađemo investitore, ali smo zaključili da kao mali grad nemamo kadrove niti fiansijske kapacitete da to uspešno završimo”, rekao je Petković.

Istakao je da će u narednih nekoliko godina biti uložena značajna sredstva kako bi aerodrom Ponikve bio u punoj funkciji.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar